Връзки за достъпност

Извънредни новини

Протоколът над всичко. Как думи на Пеевски и Желязков срещу Тагарев станаха повод за оставка


Министърът на отбраната Тодор Тагарев
Министърът на отбраната Тодор Тагарев

Служител на Министерството на отбраната е подал оставка заради пропуснато спазване на протокола във връзка с водосвета на бойните знамена на Българската армия на Богоявление. Той е пропуснал да отправи покана за събитието до всички членове на Народното събрание. Това става ясно от съобщение на министерството.

Новината идва на фона на предстоящата през март ротация на Николай Денков и Мария Габриел на поста министър-председател. В последните дни на няколко пъти различни представители на партиите, подкрепящи кабинета ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС, коментираха предстоящата ротация и евентуалната смяна на министри от кабинета.

Искане за оставка заради липса на покани

До оставката се стигна, след като по-рано през деня председателят на Народното събрание Росен Желязков, който е на посещение във Виетнам, поиска обяснение от министъра на отбраната Тодор Тагарев заради пропуска да се изпратят покани за водосвета до всички депутати.

„Досега в Народното събрание не е имало прецедент да не бъдат поканени всички народни представители на такива празници. Аз ще поискам необходимата информация за това, за да се прецени дали става въпрос за недоглеждане, или става въпрос за някакво по-особено отношение от страна на организаторите“, коментира Желязков от Виетнам.

Малко по-късно с позиция излезе и председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. Той каза, че настоява Тагарев да се яви пред Народното събрание, за да даде обяснение пред депутатите.

„Един самозабравил се министър унизи парламента“, написа Пеевски и добави, че Тагарев „страхливо избяга от отговорност, като не пое нито едно важно решение, което можеше да вземе сам, а прехвърляше на парламента да изпълнява евроатлантическите ангажименти на държавата“, както и че министърът на отбрната е само „евроатлантик на думи и поза“.

По темата се изказа и депутатът от БСП Борислав Гуцанов, който коментира, че казусът е показал, че Тагарев е „заплаха за националната сигурност на страната“.

Първоначално от Министерството на отбраната (МО) коментираха пред БНР, че протоколът за водосвета е бил спазен. По-късно обаче от институцията промениха позицията и съобщиха, че техен служител, отговорен за процедурата, е подал оставка заради грешка.

„Експертът, на когото е възложена задачата да покани депутатите на водосвета на Богоявление, по погрешка е ползвал неактуализиран списък, за което сигнализира сам на ръководството и пожела да подаде оставка от заеманата позиция“, съобщиха от министерството.

Позиция до медиите изпрати и служителката на министерството, която каза, че не е подавала оставка под натиск.

"Абсолютно неверни се спекулациите, че съм подала оставката си под нечий натиск. Убедена съм, че така би направил всеки човек с чувство за отговорност. Надявам се това да сложи край на недостойните лични атаки против министър Тагарев", написа тя.

"Бъдете мъж"

Веднага след позицията Делян Пеевски отново публикува коментар по темата.

„Министър Тагарев, бъдете мъж, поемете отговорност. Предишният път съветникът ви подаде оставка заради скандала в “Пирогов”, но след като го крихте дни наред. Сега някакъв невинен експерт подава оставка, заради гафа с парламента“, написа Пеевски.

Председателят на парламентарната група на ДПС визира случая с инцидента в болница Пирогов, след който членът на „Да България“ Мустафа Емин подаде оставка като съветник на Тагарев. В края на август медицинска сестра от "Пирогов" написа във Фейсбук, че Емин е злоупотребил със служебното си положение, докато е бил в детска травматология с детето си и се е държал арогантно.

Тодор Тагарев беше избран на поста министър на отбрната с встъпването на власт на кабинета на Николай Денков. Още преди да заеме поста той беше известен с позициите си в подкрепа на Украйна и срещу действията на Русия във войната помежду им. След встъпването му в длъжност на няколко пъти беше изпратена военна помощ за Киев. Заедно с това в армията беше започната и модернизация на пехотата.

Решението за закупуване на американските бойни и спомагателни машини „Страйкър“ предизвика критики срещу Тагарев от страна на Пеевски и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG