Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Оплете конците". Защо Доган не дава ДПС само на Пеевски


Колаж на Делян Пеевски, Ахмед Доган и Джевдет Чакъров
Колаж на Делян Пеевски, Ахмед Доган и Джевдет Чакъров

Празният председателски стол в ДПС изглеждаше като да има табелка с надпис: „Запазено за Делян Пеевски“. Санкционираният от САЩ за корупция депутат изкачи много стъпала в политиката през последните месеци. Сега обаче го спира човекът, който стои на най-горното. Ето защо.

Доскоро санкционираният за корупция депутат Делян Пеевски видимо се готвеше да оглави Движението за права и свободи (ДПС). Амбицията му изглеждаше с предопределен успех. От човек в сянка, чието име се свързва с корупция и задкулисие, за броени седмици депутатът Пеевски се превърна във водещ политик.

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган внезапно ограничи възхода му. В сряда той предложи „формула за намиране на решение за бъдещото развитие на ДПС“.

Тя включва Пеевски, но отчасти. Предлага се той да бъде съпредседател на партията заедно с дългогодишния депутат от ДПС и бивш екоминистър Джевдет Чакъров.

Изявлението на Доган и оценките на наблюдатели очертават няколко причини Пеевски да не стане единствен председател на ДПС:

 • Предизвиква съпротива в местните структури;
 • Турция не би била доволна, а отношенията с нея са важни за движението;
 • Председател със санкции за корупция от САЩ няма да се хареса на международните структури, в които ДПС членува, нито на западните партньори на България.

„Фигурата на Пеевски съвсем не е толкова непротиворечива за ДПС“, казва за Свободна Европа политологът Христо Панчугов.

„Доган съвсем оплете конците“, коментира за Свободна Европа бившият член на ръководството на ДПС Гюнер Тахир. Според него почетният председател се е съобразил най-вече с „реакцията на местните структури и на изселниците и управляващите в Турция“.

Затова сегашната идея на Доган е Пеевски да отговаря само за сфери извън тези, в които присъствието му няма да се хареса. Пеевски, който в декларацията е наречен „представител на новото поколение технократи в политиката“, получава следните задачи от почетния председател:

 • Да продължи да се утвърждава като „парламентарист“;
 • Да участва в „разширяването на електоралното присъствие на ДПС“.

Второто на практика значи купуване на гласове, отбелязва Тахир. Ден след декларацията на Доган пресцентърът на ДПС публикува изявление и на Пеевски, в което той приема възложените задачи.

За Чакъров остават останалите сфери на работа на движението, в които репутацията на Пеевски явно ще се отрази негативно:

 • „Традиционните“ райони на партията - т.е. тези с население на български турци и мюсюлмани;
 • Отношенията с Турция;
 • Международните либерални формации.

Това разделение още не е официално. Новото ръководство на ДПС трябва да се избере на Национална конференция на 24 февруари. Доган обаче на практика има последната дума при взимането на решения, затова предложението му по всяка вероятност ще се реализира. Ако не се промени.

Крачка назад

ДПС е основано през 1990 г. от Доган, който е първият му лидер. От създаването си партията е представена в парламента, участва и в няколко правителства. За ДПС гласуват предимно българските турци и мюсюлмани, които виждат в движението защитник на правата им.

Причината е, че появата на ДПС се смята за реакция на насилственото преименуване и прогонване на стотици хиляди турци от България при т.нар. „възродителен процес“, организиран от комунистическия режим между 1984 и 1989 г.

Тогава Доган лежи в затвора заради съпротивата си срещу тези посегателства. По-късно се разбира, че е бил агент на тайната полиция Държавна сигурност (ДС) и е сътрудничил на режима.

Доган се оттегля през 2013 г. и остава пожизнен почетен председател на движението. Посочва за наследник Лютви Местан, а след него Мустафа Карадайъ.

Карадайъ изненадващо подаде оставка през ноември 2023 г. - само месец преди мандатът му да изтече. Седмици по-късно обясни, че го е направил, за да е ясно, че няма да се кандидатира повече.

Междувременно на преден план излезе Пеевски, който се превърна в неформален лидер на ДПС. Той е в политиката от 2001 г., но през годините рядко се появява в парламента и не отговаря на журналистически въпроси.

Заедно с майка си притежаваше голяма медийна група, а името му се свързва с редица съмнения за злоупотреба с власт.

През 2013 г. Пеевски беше избран за председател на Държавната агенция „Национална сигурност“. Това предизвика протести срещу тогавашното правителство на ДПС и БСП с премиер Пламен Орешарски. През 2021 г. САЩ санкционира Пеевски по закона „Магнитски“.

Сега той се опитва да промени образа си. Пред медиите Пеевски обявява предстоящи действия на управлението, внася законопроекти и изразява позицията на ДПС по всички теми. Той стана и едноличен председател на парламентарната група.

Формулата с двама председатели

След оставката на Карадайъ се появиха няколко прогнози:

 • Пеевски ще бъде лидер на ДПС;
 • Лидер ще е друг кадър на движението, който е по-разпознаваем сред турските и мюсюлманските общности;
 • Ще има двама съпредседатели.

За известно време везните изглеждаха наклонени към първата прогноза. В средата на ноември Пеевски обяви, че ще се кандидатира за председател на ДПС, а Доган го нарече „феномен в българската политика“. Малко след това депутатът дори се самопредложи за премиер на страната.

Сега крилата му изглеждат подрязани от предложението на Доган, а самият почетен председател каза кои са причините за това.

Местните структури

В декларацията си Доган посочва като приоритет на ДПС „стабилизиране на организацията в традиционните райони“. Христо Панчугов и Гюнер Тахир виждат в това знак, че има съпротива в местните структури срещу идеята Пеевски да оглави ДПС.

Няма как в „традиционните райони“ хората да приемат човек като Пеевски

Според Тахир това не се дължи на произхода на Пеевски, нито на въпроса може ли етнически българин или християнин да е начело на партията. „Просто няма как в „традиционните райони“ хората да приемат човек като Пеевски, защото той има отрицателен имидж сред всички български граждани“, казва Тахир.

Като причини сочи свързването на Пеевски с фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ), със спорната приватизация на „Булгартабак“ и др.

Отношенията с Турция

В южната ни съседка името на Пеевски се свързва най-вече с контрабанда на цигари. Турски медии говорят и за близост до руски олигарси.

Според Тахир Доган е получил „ясен знак“ от Анкара, че не подкрепя идеята Пеевски да оглави партията. Като пример наблюдателят дава отсъствието на представители на турското посолство на ежегодното поклонение за жертвите на т.нар. „възродителен процес“, което се проведе в село Могиляне в края на 2023 г. Там беше Пеевски.

Отношенията с Турция са много важни за ДПС заради българските турци там. Те най-често дават вота си за движението, а това са десетки хиляди гласове.

„Доган видя, че те са поставени в риск, и направи ход с предлагането на Чакъров“, добавя Тахир.

Международните партньори

Би било твърде голяма провокация спрямо западните ни партньори

Важен е и въпросът доколко Пеевски е пригоден за изяви на международната сцена, след като е санкциониран за корупция от САЩ. Според Панчугов негово председателство „би било твърде голяма провокация спрямо западните ни партньори“, а ДПС държи на имиджа си на прозападна партия.

Движението участва в Либералния интернационал и в европейското семейство на либералите и демократите. В тези структури Чакъров е много по-подходящ представител на партията от Пеевски.

И Панчугов, и Тахир обаче са съгласни, че това не е най-важната причина Доган да не даде цялото ДПС на Пеевски. „Това са по-скоро аргументи за публична употреба“, казва Панчугов.

Ролята на парите

Поначало Доган не е гледал на въпроса за лидерството на ДПС политически, а по-скоро финансово, казва Тахир. Причината според него е в дълговете, които Доган е натрупал като собственик на ТЕЦ „Варна“. През 2023 г. тецът беше осъден да плати 35,5 млн. лева на държавата за неплатени сметки за природен газ.

Според Тахир Пеевски би могъл да осигури на Доган тези средства. Разследващият сайт BIRD обърна внимание на друга възможна причина Пеевски да не стане едноличен лидер на ДПС. Според BIRD Доган може да е намерил други пари, с които да покрие дълговете.

Бъдещето на ДПС

Съпредседателство на ДПС ще задълбочи проблемите, смята Тахир. „Най-много да се удължи с половин или една година агонията на края на ДПС“, казва той.

Според Панчугов Доган тества общественото мнение и ако то е негативно, може да измисли друг вариант преди конференцията през февруари. Ако съпредседателството се случи, големият въпрос ще е „дали ще се постигне баланс между влиянието на Пеевски и Чакъров“.

„Или напротив - ще видим сблъсък и конфронтация, които да изострят отношенията в ДПС и да ограничат политическото му влияние.“

ДПС или как приключват председателите
please wait

No media source currently available

0:00 0:41:21 0:00
 • 16x9 Image

  Катерина Василева

  Катерина Василева е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. В момента изучава "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски". Интересува се от социални и политически теми, култура, медийна грамотност и права на жените.

Форум

XS
SM
MD
LG