Връзки за достъпност

Извънредни новини

ТЕЦ "Варна" на Доган е осъдена да плати на "Булгаргаз" 35,5 млн. лв.


Ахмед Доган, архивна снимка
Ахмед Доган, архивна снимка

Притежаваната от почетния председател на ДПС Ахмед Доган ТЕЦ "Варна" трябва да плати 35.5 млн. лв. на държавния газов доставчик "Булгаргаз" за неплатени сметки за природен газ. Решението на окръжния съд във Варна, съобщи "Капитал" в четвъртък.

Централата трябва да плати и 1.5 млн. лв. разноски по делото. Дружеството на Доган може да обжалва пред по-горна инстанция - Апелативния съд във Варна.

Делото, което "Булгаргаз" заведе срещу ТЕЦ "Варна", е за доставен, но неплатен природен газ по силата на едногодишен договор от 1 януари 2022 г.

ТЕЦ "Варна" беше продадена от чешката компания ЧЕЗ на малката фирма "Сигда" ООД през 2017 г. Тогава "Сигда" е собственост на Данаил, Станислав и Ивелина Папазови. Няколко месеца по-късно мажоритарен дял от фирмата е придобит от почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Антикорупционният фонд и чешкият сенатор Лукаш Вагенкнехт изпратиха сигнали до българската прокуратура заради сделката за придобиването на централата от „Сигда“. Софийската градска прокуратура отказа да започне разследване, но през юли 2021 г. Апелативната прокуратура в София отмени отказа.

Малко след като централата беше придобита от Доган, тя започна да получава милиони от българската държава, за да служи като „студен резерв“ на българската енергетика.

През декември 2021 г. сметките на ТЕЦ "Варна" бяха запорирани, а "Булгаргаз" временно спря подаването на газ към централата заради натрупаните задължения.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG