Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Колос на глинени крака". Може ли Пеевски да ликвидира ДПС


Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски
Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски

ДПС е на прага на стратегически конгрес. За първи път в над 30-годишната история на движението за лидер ще бъде избран човек, който не е етнически турчин - Делян Пеевски. Посочи го Ахмед Доган, като го нарече „феномен в българската политика“. Може ли феноменът да ликвидира партията?

В последните месеци депутатът от ДПС Делян Пеевски, който е санкциониран за корупция по глобалния закон „Магнитски“, е по-видим и по-активен от всякога. След оставката на Мустафа Карадайъ като лидер на ДПС, Пеевски пое на практика оперативното ръководство на движението.

ДПС е създадена през 1990 г. от Ахмед Доган, който е и първият ѝ председател. След това постът се заемаше от Лютви Местан и Мустафа Карадайъ.

Партията възниква след насилственото преименуване на българските турци и масовото им прогонване в Турция през 80-те. И до днес за нея гласуват предимно български мюсюлмани, които смятат, че ДПС е гарант за техните права.

През 2013 г. Пеевски вече беше бизнесмен и политик от ДПС. Неговата кандидатура за шеф на ДАНС изкара хиляди хора на протест.

10 години по-късно той се държи като говорител на властта в България.

В Студио България на Свободна Европа разговаряхме за процесите в ДПС с Гюнер Тахир, бивш член на ръководството на партията, който преди повече от две десетилетия напусна ДПС и основа Националното движение за права и свободи (НДПС).

Най-важното от интервюто

  • "На Доган му трябват пари. Може би смята, че с новия председател Делян Пеевски ще си реши финансовите проблеми".
  • "В ДПС се спекулира по въпроса, че те са най-големите евроатлантици и че винаги са били последователни. Но дори изказванията на почетния председател Ахмед Доган не говорят за такава последователност".
  • "Пеевски иска да излезе от [санкционния] списък „Магнитски“. [Но] ако е проруски настроен, ако иска да подкрепя Русия и ако е против санкциите, които ѝ се налагат от Европа и от света, как [би могъл] да излезе! Няма как. Това, което казва в момента Делян Пеевски, не е политика на ДПС, това е негова лична политика".
  • "То и Алексей Петров държеше флашките [с компроматите], но вече го няма. Не смятам, че флашките в дългосрочен план могат да ти решат някой въпрос. По-скоро с флашки може да заплашваш определени хора за определено време, но след това всеки проблем си намира своето решение".
  • "ДПС е една пародия. Това е една партия, която отвън изглежда като полувоенна организация, както я хвалят много журналисти. Напротив. Това е една проядена система отвътре и тя е един колос с глинени крака. Тя ще рухне".

Защо Пеевски е важен за Доган

Ахмед Доган е зависим от Пеевски. Това каза в "Студио България" на Свободна Европа Гюнер Тахир. „На Доган му трябват пари и може би смята, че с новия председател Делян Пеевски ще си реши финансовите проблеми“, каза Тахир.

По думите му Доган има проблем с финансите на „ТЕЦ-Варна“ и поддържането на имотите в столичния квартал „Бояна“ и резиденцията в Росенец. Тахир разказа за разговор между него и бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

„В личен разговор ми сподели, че Делян му е водил Агата. Той така нарича Ахмед Доган по пантофи в резиденцията му в „Бояна“, когато беше министър-председател (…). Аз му зададох въпроса: за студения резерв на „ТЕЦ-Варна“ ли ставаше въпрос? Той каза: „да“. Повече подробности не знам“, каза Тахир.

Ахмед Доган е собственик на ТЕЦ „Варна“. Централата е получила над 32 млн. лв. от държавата за предоставяне на студен резерв, балансираща енергия и разполагаема мощност.

През август тецът беше осъден да плати 35.5 млн. лв. на държавния газов доставчик "Булгаргаз" за неплатени сметки за природен газ. „Делян Пеевски е брутален в определени отношения според мен. Той би могъл да осигури тези средства на Доган, които са му необходими“, каза Тахир.

С Русия или с НАТО и ЕС

„В ДПС се спекулира по въпроса, че те са най-големите евроатлантици“, каза Гюнер Тахир. Именно евроатлантическата ориентация на ДПС се използва като аргумент от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и ГЕРБ за партньорството с движението в управлението.

„Ако ме питате защо през последните няколко месеца Делян Пеевски е станал толкова ревностен евроатлантик, обяснението е много елементарно. Делян Пеевски и Бойко Борисов защо се прегърнаха! За да може единият да излезе от списъка „Магнитски“, а другият да не влезе в него“, каза Тахир. По думите му целта на Пеевски е да излезе от списъка „Магнитски“.

„Това, което казва в момента Делян Пеевски не е политика на ДПС. Това е негова лична политика, която може би съвпада и с тази на Доган. Доган не е в списъци, но има интерес да бъдат отблокирани средствата на Пеевски заради тези задължения“, каза Тахир.

По думите му няма да е учудващо, ако Пеевски стане премиер. „Всичко в България е конюктура. Но смятам, че чак дотам няма да стигнем. Мечтите са безплатни. Той може да си помечтае малко да бъде премиер“, каза Тахир.

Тахир каза, че наличието на компрометираща информация не е гаранция за решаване на въпроси. „То и Алексей Петров държеше флашките, но вече го няма. Не смятам, че флашките в дългосрочен план могат да ти решат някой въпрос. По-скоро с флашки може да заплашваш определени хора“, каза Тахир. По думите му „няма как да станеш някакъв в тази държава само на основание на това, че държиш информация за някого. За мен си има други обективни процеси, които не биха позволили човек като Делян Пеевски да бъде премиер“.

Според него предстоящите промени в ръководството на ДПС са финалният етап от развитието на партията. „ДПС е една пародия. Това е една партия, която отвън изглежда като полувоенна организация, както я хвалят много журналисти. Напротив. Това е една проядена система отвътре и тя е един колос с глинени крака. Тя ще рухне“, каза Тахир.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG