Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мустафа Карадайъ подаде оставка като председател на ДПС


Мустафа Карадайъ
Мустафа Карадайъ

Председателят на Движението за права и свободи (ДПС) Мустафа Карадайъ е подал оставка като лидер на партията. Това съобщи БТА, цитирайки пресцентъра на партията. Решението е взето във вторник на заседание на Централното оперативно бюро.

Засега не са ясни причините за оставката на Карадайъ.

"Това е решение на председателя, мандатът му изтича през декември, той е взел решение по-рано", коментира пред журналисти съпредседателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, който е санкциониран за корупция по глобалния закон "Магнитски".

До провеждането на Национална конференция и избирането на нов председател оперативното ръководство ще бъде поето от почетния председател д-р Ахмед Доган. Според Пеевски това ще се случи през февруари.

Карадайъ е председател на ДПС от 2016 г. Преди него поста заемаше Лютви Местан, който впоследствие беше изключен от партията. Третият мандат на Мустафа Карадайъ трябваше да приключи на 20 декември тази година.

ДПС е партия, за която гласуват основно мюсюлманите в България. Тя е основана през 1990 г., като от тогава до сега тя заема активна роля в политиката, независимо дали е част от изпълнителната власт или не.

ДПС има роля и в сегашното управление на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), макар и неофициална. В началото на юни беше сформирано правителство начело с Николай Денков. То беше подкрепено от политическа партия ГЕРБ, както и от двама представители на ДПС - Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ.

През последните седмици обаче Пеевски започна да участва все по-активно в ДПС. Докато преди той не присъстваше в парламента, сега той се превърна в неофициален говорител на партията.

Успоредно с все по-активната роля на Пеевски, лидерът на ДПС Карадайъ пък постепенно се оттегли от публични изяви, включително и при представянето на официалните позиции на парламентарната група на движението.

Пеевски дори присъства на заседание на председателския съвет в Народното събрание, на което през миналата седмица бяха поканени представители на службите във връзка с конфликта в Близкия изток.

Преди месец партията обяви, че Пеевски официално става съпредседател на парламентарната група на ДПС заедно с Мустафа Карадайъ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG