Връзки за достъпност

Извънредни новини

Редом до Карадайъ. Пеевски оглави парламентарната група на ДПС


Делян Пеевски
Делян Пеевски

Депутатът от ДПС Делян Пеевски вече е съпредседател на парламентарната група на движението заедно с лидера му Мустафа Карадайъ, който досега единствен оглавяваше колегите си в Народното събрание (НС). Това става ясно от официалната информация, публикувана в сайта на парламента.

Това е пореден ход, с който Пеевски демонстрира промененото си публично поведение. В миналото той рядко се появяваше на заседание пред парламента и отказваше да отговаря пред журналистически въпроси. Общуването му с медиите се ограничаваше само да разпращане на негови писмени изявления.

Преди десетилетие изборът на Пеевски за председател на ДАНС предизвика няколкомесечни протести срещу тогавашното правителство на Пламен Орешарски. Тогава депутатът притежаваше медийна група и името му беше свързано с редица съмнения за корупционни практики, по които прокуратурата така и не му повдигна обвинения.

Това обаче не попречи на американското финансово министерство да го постави през 2021 г. в списъка си със санкционирани по глобалния закон "Магнитски" именно заради данни за корупция.

След избирането на правителството на Николай Денков, подкрепено от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС, Карадайъ и Пеевски обаче, санкционираният за корупция депутат започна да се изявява като своеобразен говорител на мнозинството.

Успоредно с все по-активната роля на Пеевски, лидерът на ДПС Карадайъ пък постепенно се оттегли от публични изяви, включително и при представянето на официалните позиции на парламентарната група на движението.

Пеевски дори присъства на заседание на председателския съвет в Народното събрание, на което през миналата седмица бяха поканени представители на службите във връзка с конфликта в Близкия изток.

Тогава Костадин Костадинов от „Възраждане“ и Тошко Йорданов от „Има такъв народ” повдигнаха въпроса дали колегата им от ДПС има право да присъства.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG