Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Тревога и загриженост". Доган предложи Делян Пеевски и Джевдет Чакъров за съпредседатели на ДПС


Санкционираният от САЩ за корупция депутат от ДПС Делян Пеевски и почетният председател на движението Ахмед Доган. Снимката е архивна.
Санкционираният от САЩ за корупция депутат от ДПС Делян Пеевски и почетният председател на движението Ахмед Доган. Снимката е архивна.

Санкционираният за корупция от САЩ Делян Пеевски и Джевдет Чакъров да бъдат избрани за съпредседатели на Движението за права и свободи (ДПС). Това е формулата за „намиране на решение за бъдещото развитие“ на партията. Това става ясно от обръщение на почетния председател на движението Ахмед Доган във Фейсбук.

Новината идва на фона на започналия процес по избор на председател на ДПС. Това се случи, след като в началото на ноември досегашният официален лидер на движението Мустафа Карадайъ подаде оставка от поста. По-късно това направи и зам.-председателят Ахмед Ахмедов. В средата на ноември за лидерската позиция се кандидатира Пеевски, който замени Карадайъ като основен говорител на движението и председател на парламентарната му група.

До момента кандидатурата на Пеевски за председателския пост беше единствената публично известна. През ноември тя беше подкрепена от Доган, който определи санкционирания по глобалния закон „Магнитски“ депутат като „феномен в българската политика през последните 5-6 месеца“.

В позицията си от сряда Доган говори за проблеми в структурата на ДПС, която е „на път да се превърне в корпоративна, платена, партийна организация“.

Като решение на първо място Доган поставя избора на Джевдет Чакъров, „който да да носи отговорност предимно за традиционните ни райони, за добросъседските ни взаимоотношения с Република Турция“.

За Делян Пеевски Доган предлага „да се фокусира предимно в разширяване на електоралното присъствие на ДПС“.

„В мотивите ми за този „тандем" е принципа на взаимното допълване, а не на конкурентното начало“, казва още Доган.

Доган е един от създателите на ДПС през 1990 годна. Движението се определя като партия, която защитава етническите и религиозни права на българските турци. Той застава начело на партията веднага след създаването ѝ и остава неин официален лидер до 2013 г.

Тогава Доган е избран за пожизнен почетен председател, но през годините многократно е излизал с позиции за събитията в партията.

След него начело на ДПС официално бяха Лютви Местан (между 2013 и 2015 г.) и Мустафа Карадайъ (между 2016 и 2023 г.).

Делян Пеевски е дългогодишен депутат от ДПС. До 2023 г. обаче той почти не се появяваше на заседания в парламента и отказваше да отговаря пред журналистически въпроси. Това поведение се промени с избирането на настоящия парламент, в който ДПС подкрепя управляващото мнозинство на ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ).

През 2013 г. изборът на Пеевски за председател на ДАНС предизвика няколкомесечни протести срещу тогавашното правителство на БСП и ДПС с премиер Пламен Орешарски. Тогава депутатът притежаваше медийна група и името му беше свързано с редица съмнения за корупционни практики. По тях прокуратурата така и не му повдигна обвинения, но твърди, че многократно го е проверявала.

През 2021 г. американското правителство го санкционира по глобалния закон „Магнитски“ заради данни за корупция.

Джевдет Чакъров е член на ДПС от края на 90-те и депутат на движението между 2001 и 2014 г. Между 2005 и 2009 г. заема поста на министър на околната среда и водите при управлението на т.нар. Тройна коалиция между БСП, НДСВ и ДПС с премиер Сергей Станишев от БСП.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG