Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пеевски се кандидатира за председател на ДПС. Доган го нарече "феномен в българската политика"


Делян Пеевски
Делян Пеевски

Санкционираният за корупция по закона "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски каза в петък, че ще се кандидатира за председател на Движението.

Новината идва, след като преди месец Пеевски стана съпредседател на парламентарната група на партията заедно с Мустафа Карадайъ. По-късно Карадайъ подаде оставка като лидер на движението, а временно неговата функция се изпълнява от почетния председател Ахмед Доган.

По думите на Пеевски на 24 февруари ще се състои Националната конференция на ДПС. Именно тогава се очаква да се състои изборът на нов председател. "Ще бъде абсолютно демократичен, прозрачен избор на председател на ДПС", каза Пеевски след заседание на Централния съвет на партията в петък.

По-рано същия ден от пресцентъра на ДПС разпространиха позиция на Доган, в която той определя Пеевски като "феномен в българската политика през последните 5-6 месеца".

Преди началото на заседанието Карадайъ също публикува свое становище, в което казва, че е подал оставка в този момент, за да е ясно, че няма да се кандидатира и за да има достатъчно време за подготовка на евентуалните кандидати за председател на партията.

Събитията в ръководството на ДПС идват на фона на значителна промяната в публичното поведение на Пеевски през последните месеци. През годините той почти не се появяваше на заседания в парламента и отказваше да отговаря на журналистически въпроси. Общуването му с медиите се ограничаваше до разпращане на писмени изявления.

През 2013 г. изборът му за председател на ДАНС предизвика няколкомесечни протести срещу тогавашното правителство на БСП и ДПС с премиер Пламен Орешарски. Тогава депутатът притежаваше медийна група и името му беше свързано с редица съмнения за корупционни практики. По тях прокуратурата така и не му повдигна обвинения, но твърди, че многократно го е проверявала.

Пеевски е сред тримата българи, на които САЩ наложиха санкции през 2021 г. за "участие в сериозна корупция" по глобалния закон "Магнитски".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG