Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов и Пеевски се възмутиха от Тагарев, че бърза за сделката "Страйкър"


Бойко Борисов и Делян Пеевски. Колаж
Бойко Борисов и Делян Пеевски. Колаж

Министърът на отбраната Тодор Тагарев настоява проектът за покупка на бронирани машини за пехотата да бъде одобрен от парламента преди изборите.

"Ако се чака след изборите, има риск да не успеем с процедурите, тъй като трябва да има подписване на договор, който отново да влезе за ратификация в парламента", каза той пред бТВ.

Това предизвика възмущение у лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, а санкционираният за корупция по глобалния закон "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски заговори за оставка на министъра.

Комисиите по отбрана и по финанси вече одобриха проекта, който е основен за модернизацията на Сухопътни войски. Той предвижда от САЩ да бъдат купени 198 бойни и спомагателни машини, 183 от които от фамилията „Страйкър“ (Stryker). Прогнозната обща цена е над 1,37 млрд. долара.

"Възмутен съм от министър Тагарев. Да прави такива изказвания не му прави чест", каза в кулоарите на парламента Бойко Борисов. "За страйкърите имаме много ясен график – декември да привършим процедурата, добави той.

"Ако Тагарев изисква нещо от българския парламент, трябва да си подаде оставката веднага", каза Делян Пеевски.

"Тагарев не може да изисква нищо от българския парламент. Може да внесе, комисиите да го разгледат и парламентът да прецени. Министрите не могат да изискват нищо от парламента по никакъв повод", добави Пеевски.

Председателят на парламентарната комисия по отбраната Христо Гаджев каза, че проектът за бойните машини може да бъде завършен навреме до края на изтичане на офертата - 15 декември.

Предложението беше внесено от Министерския съвет на 21 септември. То е във връзка с един от ангажиментите на България към НАТО.

Прогнозната стойност за реализация на проекта за инвестиционен разход е 1,376 млрд. долара (над 2,5 млрд. лв.) без ДДС. Плащането е предвидено да се извърши за период от пет години, като първата вноска следва да бъде направена тази година.

България се опитва да замени съветските си бронетранспортьори, последните от които са произведени преди повече от 30 години. Няколко малки обществени поръчки бяха обявявани и отменяни.

През 2018 г. парламентът одобри проект за покупка на 150 бронирани машини за Сухопътните войски. Той беше предшестван от дълъг процес на събиране на информация от държави и фирми производители. През 2021 г. Министерството на отбраната прекрати процедурата, тъй като "ценовите предложения на двете фирми, допуснати до втория етап, значително превишават рамката, утвърдена от Народното събрание".

По неофициална информация офертите на двете фирми, достигнали до финален етап - финландската “Патрия” и концерна с американско участие “Дженерал дайнамикс” - са за около 1,7 млрд. лв. при предвиден тогава разход от 1,22 млрд. лв.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG