Връзки за достъпност

Извънредни новини

Комисията по отбрана в парламента одобри сделката за бронирани машини от САЩ


Бронирана машини за пехотата „Страйкър“, снимани на учение в Румъния.
Бронирана машини за пехотата „Страйкър“, снимани на учение в Румъния.

Парламентарната комисия по отбрана подкрепи купуването на американски бронирани машини за пехотата. Проектът предвижда придобиване на 198 бойни и спомагателни машини, 183 от които са от фамилията „Страйкър“ (Stryker). Прогнозната им обща цена е над 1,3 млрд. долара.

„За“ гласуваха 14 депутати, а „против“ бяха 4. С купуването на машините Сухопътните войски ще се сдобият „с основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“. Това е един от ангажиментите на страната към НАТО.

За бъдещата продажба съобщи Пентагонът в началото на септември. Корпорацията „Дженеръл Дайнамикс“ (General Dynamics) е основният доставчик.

„Поемаме ангажимент да плащаме в долари. В зависимост от курса на долара, може да бъде изгодно и не толкова изгодно в наша валута. Разчитам да не бъде надвишена сумата от 1,376 млрд. долара. На това гледам като на таван, който да не превишаваме“, каза министърът на отбраната Тодор Тагарев преди заседанието на комисията в сряда.

Прогнозната стойност за реализация на проекта за инвестиционен разход е изчислена при курс на щатския долар от 1.82 лв. без ДДС. Заплащането на машините и боеприпасите е предвидено да се извърши за период от пет години.

За да стане факт, проектът трябва да бъде одобрен от Народното събрание, да бъде подписан договор от правителствата на България и САЩ, а след това той да бъде ратифициран от законодателните органи на двете държави.

Сделката ще бъде между правителствата на България и САЩ по програмата Foreign Military Sales (FMS), което означава, че условията по договора трябва да са същите, каквито производителите дават за армията на САЩ.

През 2018 г. парламентът одобри проект за покупка на 150 бронирани машини за Сухопътните войски. Той беше предшестван от дълъг процес на събиране на информация от държави и фирми производители. През 2021 г. Министерството на отбраната прекрати процедурата, тъй като "ценовите предложения на двете фирми, допуснати до втория етап, значително превишават рамката, утвърдена от НС".

По неофициална информация офертите на двете фирми, достигнали до финален етап - финландската “Патрия” и концерна с американско участие “Дженерал дайнамикс” - са за около 1,7 млрд. лв. при предвиден тогава разход от 1,22 млрд. лв.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG