Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Празник за сухопътните войски". Депутатите окончателно утвърдиха покупката на машини "Страйкър"


Бойни машини „Страйкър“.
Бойни машини „Страйкър“.

Народното събрание (НС) ратифицира договора на България със САЩ за придобиването на бойни машини „Страйкър“. Това се случи на заседание на парламента в петък.

Ратификацията на договора идва по-малко от месец след като НС одобри купуването на почти 200 бойни и спомагателни машини от САЩ. Целта е България да оборудва механизирана бригада, с която да изпълни един от ангажиментите си към НАТО.

След гласуването в НС договорът трябваше да бъде одобрен от правителството и предложен за ратификация в парламента.

За ратификацията в петък гласуваха депутатите от „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ), ГЕРБ и ДПС. Против бяха народните представители от „Възраждане“ и БСП.

Групата на „Има такъв народ“ (ИТН) беше разделена - някои депутати гласуваха „за“, други - „против“, трети се въздържаха.

Прогнозната цена на бронираните машини е над 1,3 млрд. долара, които трябва да се изплатят за период от 5 години. Тази оферта е валидна до 15 декември, а първата вноска следва да бъде направена в рамките на годината.

Покупката на машините „Страйкър“ се реализира по американската програма за чуждестранни военни продажби. Според управляващите с тази придобивка България ще преодолее част от дефицита на способности в сухопътните си войски.

След като договорът беше ратифициран, министърът на отбраната Тодор Тагарев нарече решението „празник за сухопътните войски“ на България.

Тагарев настояваше гласуването и ратификацията на договора за машините „Страйкър“ да приключат възможно най-бързо. Това предизвика критики от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Делян Пеевски, който впоследствие стана лидер на парламентарната група на ДПС, също се възмути от Тагарев и дори призова за неговата оставка.

Очаква се доставките на машините „Страйкър“ за България да започнат през третото тримесечие на 2025 г. Последните машини трябва да пристигнат в началото на 2028 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG