Връзки за достъпност

Извънредни новини

Денков отговори на Радев, че атакува конституционните промени от личен интерес


Премиерът Николай Денков в Монтана
Премиерът Николай Денков в Монтана

Президентът Румен Радев не може да оцени безпристрастно приетите в края на миналата година конституционни промени, защото е „заинтересована страна“. Това каза в понеделник премиерът Николай Денков в отговор на изказване на държавния глава през уикенда, който определи конституционната поправка като „некомпетентно посегателство“.

Новината идва, след като по-рано в понеделник Радев официално атакува част от промените в основния закон с искане до Конституционния съд (КС) те да бъдат обявени за противоконституционни. Поправките бяха окончателно приети от Народното събрание (НС) точно преди коледните празници миналата година, а Радев веднага заяви, че ще ги оспорва.

Конституционните промени предвиждат ограничение президентът да избира служебен премиер само измежду няколко високопоставени фигури в държавата, както и възможността парламентът да продължи да работи, дори да не излъчи редовен кабинет.

Радев „очевидно има проблем в това отношение, защото се ограничават определени права, с които мога да кажа, че беше злоупотребено през последните 2 години“, каза Денков по време на свое посещение в Монтана.

„Президентът е заинтересована страна заради промените, свързани със служебните правителства“, добави премиерът.

Между май 2021 и юни 2023 г. президентът назначи общо четири свои служебни кабинета. Два от тях бяха с премиер Стефан Янев, а начело на останалите беше Гълъб Донев.

В понеделник Денков коментира и ситуацията с неизпратените покани от Министерството на отбраната (МО) до депутатите за водосвета на бойните знамена на армията на Богоявление. По този повод в неделя министърът на отбраната Тодор Тагарев беше атакуван от ГЕРБ, ДПС и БСП. Стигна се и до оставка на служителка в МО.

„Не може някакви покани да бъдат сложени на везната и да тежат повече от това, което министърът е свършил като реална дейност за развитието на българската армия“, каза Денков в понеделник.

Правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ дойде на власт през юни с обещание за промени в Конституцията. Двете формации с подкрепата на ДПС изготвиха проект с изменения и го внесоха в парламента още през юли. През декември проектът беше гласуван и одобрен на първо, второ и трето четене с гласовете на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС.

Сега Конституционният съд трябва да се произнесе по въпроса дали приетите промени не противоречат на Конституцията. Няма определен срок, в който съдът трябва да излезе с решението си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG