Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Некомпетентно посегателство". Радев сезира Конституционния съд за промените в конституцията в понеделник


Премиерът Николай Денков и президентът Румен Радев по време на водосвета на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия.
Премиерът Николай Денков и президентът Румен Радев по време на водосвета на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия.

В понеделник президентът Румен Радев ще сезира Конституционния съд (КС) за приетите промени в основния закон. Това каза държавният глава по време на водосвета на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия в неделя.

Новината идва, след като в края на декември депутатите окончателно приеха промените в Конституцията, които парламентарното мнозинство на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ), ГЕРБ и ДПС подготвяше през последните 6 месеца.

„Влизаме в 2024 година със смесени чувства и половинчати решения – полуконституция, полушенген, полуистина, полубюджет, полуреформи, полууправление“, каза Радев. Той определи промените като „некомпетентно посегателство върху българската Конституция“.

Премиерът Николай Денков каза, че изострянето на ситуацията по различни точки на света е много по-голям проблем, отколкото това дали някой сезира Конституционния съд.

„Тези промени в Конституцията са очаквани с години“, каза още Денков, който също присъства на водосвета на бойните знамена.

През декември основните критики на Радев бяха насочени към възможността българи с двойно гражданство да могат да бъдат избирани за депутати и министри, въпреки че само преди 4 години обаче държавният глава беше на различна позиция.

С обновения основен закон Висшият съдебен съвет се разделя на две, а президентът ще може да избира само измежду определени хора за поста на служебен министър. Промените ще дадат възможност и отделни граждани да сезират КС с посредничеството на съда.

Правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ дойде на власт през юни с обещанието да промени Конституцията. Заедно с ДПС двете формации изготвиха проект с промени и го внесоха в парламента още през юли.

Откакто загуби възможността да контролира страната със служебни правителства, Румен Радев непрестанно критикува управляващото мнозинство и избрания от него кабинет за почти всички техни действия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG