Връзки за достъпност

Извънредни новини

Новото семейство на Радев. Защо президентът нареди България до Унгария и Сърбия


Колаж със снимки на президента на Сърбия Александър Вучич, българския държавен глава Румен Радев и унгарската президентка Каталин Новак
Колаж със снимки на президента на Сърбия Александър Вучич, българския държавен глава Румен Радев и унгарската президентка Каталин Новак

Знак на близост с европейските консерватори, залитане към Русия или просто съвпадение на политики? Името на българския президент Румен Радев стои под декларация в защита на семейните ценности. До неговото са имената на унгарския и сръбския президент. Какво означава това?

Семействата са основата на обществото и източникът на неговите ценности. Те оформят бъдещето на земното кълбо и дори намаляват заплахите от климатичните промени.

Тези изречения може да ви звучат като изказване на някой консервативен роднина, но всъщност са записани в президентска новогодишна декларация от тази седмица.

Под нея - наред с подписите на унгарската президентка Каталин Новак и сръбския държавен глава Александър Вучич, стои името и на българския президент Румен Радев като част от т.нар. „Мрежа на президентите, приятели на семейството“.

Тримата се наричат „нашето семейство“, а декларацията им е посветена на „политиките за защитата на семействата“ - тема, любима на много от консервативните политици в света. През ноември 2023 г. руският президент Владимир Путин прие указ с подобно звучене, който обявява 2024 г. за „година на семейството“ в Русия.

В Унгария и Сърбия не е новина, че президентите им застават зад такава декларация. Новак, която е авторка на инициативата, е близка до унгарския премиер Виктор Орбан, известен с консервативните и ксенофобските си позиции.

Освен това Унгария демонстрира и проруски позиции - тя се противопостави на някои от санкциите срещу Русия след началото на нейното нахлуване в Украйна през 2022 г., а наскоро наложи и вето над изпращането на помощ от ЕС за Киев във войната.

В Сърбия Вучич е пример за популистки политик. Отношенията на Белград с Москва са традиционно близки, макар че през последната година Вучич изрази и няколко позиции против руските интереси.

Името на Радев обаче е изненада. Той също е известен с проруските си изказвания, а и не за първи път говори за ролята на „традиционните семейни ценности“ в обществото. Новината е по-скоро в официалното му свързване с други политици с този профил.

Има няколко възможни обяснения за подписа на българския президент до този на колегите му от Унгария и Сърбия. Това може да бъде:

  • Консервативно послание на Радев в опит да противоречи на управляващото мнозинство в България;
  • Геополитически знак за близост с Русия;
  • Или просто израз на еднаквите идеи, които тримата президенти имат за семейната политика в страните си.

Отчасти подкрепата на Радев за подобна декларация се очакваше, след като през септември 2023 г. президентът посети форум за защита на семейството в Будапеща, също иницииран от Новак.

На него присъстваха проруски политици, християнски фундаменталисти и представители на крайни консервативни групи, които настояват за забрана на абортите и контрацепцията с цел „запазване на семейството“.

„Декларацията е продължение и своеобразно обобщение на дискусиите, провели се по време на форума и посветени на преодоляването на негативните демографски тенденции в Европа“, казаха от пресцентъра на президентството в отговор на запитване на Свободна Европа.

Просто има съвпадение на политиките.
Слави Василев

„Тук няма никаква геополитическа връзка“, казва за Свободна Европа политологът Слави Василев.

„Просто има съвпадение на политиките, които тези трима президенти споделят по отношение на традиционните семейни ценности.“

Политологът Даниел Смилов е на друго мнение. Според него участието на Радев в изявлението е консервативен и геополитически знак, който поставя българския президент по-близо до европейските консерватори и популисти.

За какво говорим, когато говорим за семейството

В декларацията си Радев, Вучич и Новак заявяват, че твърдо подкрепят политики, които „укрепват семейното сближаване“, насърчават създаването на семейства и позволяват на жените „да се стремят както като майки, така и като професионалисти“.

Подобни думи са популярни в Европа като контрапункт на либералните движения, които се борят за правата на жените, ЛГБТ хората и т.н.

Да бъдеш привърженик на „традиционните семейни ценности“ се възприема като позиция против правата на хора, които не искат или не могат да имат такова „традиционно семейство“ от съпруг, съпруга и деца.

„Лозунгът „семейни ценности“ е лозунг на консерватизма, който е характерен за европейския националпопулизъм. В този смисъл българският президент се позиционира наред с лидери като Орбан в Унгария, Джорджа Мелони в Италия, Марин льо Пен във Франция“, коментира Смилов за Свободна Европа.

Василев е на различно мнение. Според него всекидневната политика не обръща внимание на сериозния демографски проблем, който България има. Президентът Радев обаче го забелязва, защото смята, че „традиционните семейни ценности са в основата на една устойчива и балансирана демографска политика, каквато е изключително необходима за България“, казва политологът.

Защо точно с Унгария и Сърбия

Според Смилов подборът на държавите, до които се нарежда България с тази декларация, не е случаен. Той припомня, че сегашните управления на Унгария и Сърбия са известни с консервативни позиции за семейството.

Близостта с Унгария и Сърбия е индикация, че президентът търси по-нюансирана геополитическа позиция за България.
Даниел Смилов

„От друга страна, близостта точно с Унгария и Сърбия е индикация, че президентът търси по-нюансирана геополитическа позиция за България - най-вече по отношение на Русия“, казва още Смилов. Както заради подобните политики на Русия спрямо „традиционното семейство“, така и заради отношенията на двамата колеги на Радев с Москва.

Управляващото мнозинство на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС има различни позиции от Радев. През 2023 г. трите формации одобриха няколко промени в законодателството, свързани с правата на жените и на ЛГБТ хората. Освен това те предприеха мерки за отдалечаването на София от Москва - с изпращането на военна помощ за Украйна, ранната забрана за внос на руски петрол и т.н.

Затова и двете обяснения за присъединяването на Радев към декларацията са знак за отрицание на политиките на управляващото мнозинство.

„Президентът Радев има огромно поле за разгръщане на политически послания, които да са в абсолютен контрапункт на лишената от всякаква идеология настояща власт. Традиционните семейни ценности са пример за това“, казва Слави Василев.

По думите му семейните ценности със сигурност се споделят и от много други държави, но тъй като инициативата е точно на Унгария, те са решили да я бойкотират.

„И тук чест прави на президента Радев, че той не функционира по този начин“, казва политологът.

Ще виждаме ли още от новото семейство на Радев

И двамата анализатори не искат да прогнозират доколко Радев ще продължи да си сътрудничи с президентите на Унгария и Сърбия в „Мрежата на президентите, приятели на семейството“.

Според Василев е възможно президентът да се асоциира с тях и занапред.

„Не мислех, че тази връзка ще се институционализира толкова ясно, и с интерес ще следя как ще се развие“, казва Даниел Смилов.

„Дали това е инцидентно събитие, или ще се надгради.“

От президентството не отговориха на въпросите на Свободна Европа, свързани със статута на „Мрежата“ и ролята на Радев в нея, както и с бъдещото сътрудничеството между Радев, Вучич и Новак.

  • 16x9 Image

    Катерина Василева

    Катерина Василева е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. В момента изучава "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски". Интересува се от социални и политически теми, култура, медийна грамотност и права на жените.

Форум

XS
SM
MD
LG