Връзки за достъпност

Извънредни новини

Орбан блокира 50 млрд. евро военна помощ за Украйна


Унгарският премиер Виктор Орбан
Унгарският премиер Виктор Орбан

Унгария блокира споразумение на Европейският съюз (ЕС) за предоставяне на 50 млрд. евро на Украйна, съобщи Ройтерс в петък сутринта.

Новината идва, след като по-рано в четвъртък ЕС реши да започне преговори за присъединяването на Украйна и Молдова към блока. Това стана без участието на Унгария, след като премиерът на Ирландия Лео Варадкар каза, че Орбан не е използвал правото си на вето и е напуснал залата, без да упълномощи друг да гласува от негово име.

Лидерите на останалите 26 държави членки решиха да се върнат към дискусията за финансовата помощ за Украйна през януари, съобщи нидерландският премиер Марк Рюте. Той каза, че 26 страни от ЕС са се съгласили да предоставят на Украйна парите от бюджета на ЕС до 2027 г., но Унгария е била против.

„Все още имаме малко време, Украйна не е без пари през следващите няколко седмици", каза Рюте пред журналисти.

Орбан е начело на Унгария от над 10 години и познат с близките си отношения с руския президент Владимир Путин. По-рано в четвъртък стана ясно, че унгарският премиер е заплашил и България с налагане на вето върху членството и в Шенген, ако страната наложи допълнителна такса за пренос на руски газ.

Това стана, след като в понеделник ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) съобщиха, че ще предложат въвеждането на таксата да бъде отложено. Таксата беше въведена в началото на октомври и освен Унгария, засяга още Сърбия, Австрия и доставчика Русия.

Тази седмица Украйна получи отказ за ново финансиране и от САЩ, където републиканците продължават да блокират поисканите от президента Джо Байдън 61.4 млрд.долара за Киев в Конгреса.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG