Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Коледен подарък за Путин". Защо Зеленски не получи нова военна помощ от САЩ


Джо Байдън (вдясно) каза на Володимир Зеленски да не губи надежда в битката на страната си срещу руската инвазия и предупреди, че всички западни демокрации са застрашени.
Джо Байдън (вдясно) каза на Володимир Зеленски да не губи надежда в битката на страната си срещу руската инвазия и предупреди, че всички западни демокрации са застрашени.

Третата визита на Володимир Зеленски в САЩ от началото на войната в Украйна не завърши оптимистично. Той направи последен опит да договори нова военна помощ от Конгреса, но не успя. За републиканците се оказа по-важно да укрепят границата с Мексико.

Украинският президент си тръгна разочарован от САЩ. Той получи пълната подкрепа на президента Байдън и на демократите, но Републиканската партия твърдо отказа да одобри новата военна помощ, която Зеленски искаше.

През октомври Байдън поиска за Украйна 61.4 млрд. долара, но Конгресът не се съгласи и продължава да блокира предложението заради позицията на републиканците. Това се случва на фона на руска военна офанзива по две направления на фронта в Украйна, след като контранастъплението на украинските сили в последните месеци постигна само частични успехи.

Байдън oбяви помощ от 200 млн. долара, които могат да се отпуснат и без одобрението на Конгреса. Тя включва артилерийски установки и системи за противовъздушна отбрана, но те съвсем не са достатъчни. Президентът на САЩ не скри, че „без допълнително финансиране, бързо достигаме края на възможностите да помогнем на Украйна да отговори на спешните си оперативни нужди“. Одобрената сега помощ ще бъде изчерпана до края на годината.

Байдън добави, че се надява, че ще бъде намерено решение, но не може да даде никакви обещания.

Направи впечатление и една промяна в риториката му. "Ще продължим да предоставяме на Украйна важни оръжия и техника толкова дълго, колкото можем", каза президентът, който досега винаги е твърдял, че ще я подкрепят "толкова дълго, колкото е необходимо".

Байдън каза още, че Русия "не е успяла" да изтрие Украйна от картата и приветства способността ѝ да устои на руската агресия, която започна преди почти 2 години - през февруари 2022 г.

Зеленски и Байдън демонстрираха близките си отношения. "Историята ще съди сурово онези, които обръщат гръб на свободите, защото днес свободата на Украйна е застрашена, но ако не спрем Путин, това ще застраши свободата на всички почти навсякъде", каза президентът на САЩ.
Зеленски и Байдън демонстрираха близките си отношения. "Историята ще съди сурово онези, които обръщат гръб на свободите, защото днес свободата на Украйна е застрашена, но ако не спрем Путин, това ще застраши свободата на всички почти навсякъде", каза президентът на САЩ.

Когато Зеленски пристигна във Вашингтон миналата година, той беше приветстван от двете камари на Конгреса и му беше организиран прием на червения килим в Белия дом. Скоро след това САЩ одобриха пакет от помощи в размер на 50 млрд. долара, който подпомогна усилията на Украйна да си върне териториите, отстъпени в началото на руската инвазия.

Този път ситуацията беше доста по-различна. Посрещането му беше сдържано и без помпозни церемонии. Той участва в заседание с американските сенатори при закрити врата. Разговаря лично с председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън, но той дори не се появи публично с него. Гласуването там се очаква да бъде още по-незадоволително за Киев, тъй като републиканците имат мнозинство.

Ако руските пропагандатори ви хвалят, може би трябва да преосмислите това

Байдън се опита да им въздейства с думите, че руският президент Владимир Путин разчита на това, че САЩ няма да успеят да доставят необходимото и затова трябва да му "докажат, че греши".

"Конгресът трябва да одобри допълнително финансиране, преди да даде на Путин най-големия коледен подарък, който може да му направи", каза той. Президентът се обърна директно към републиканците: "Ако руските пропагандатори ви хвалят, може би трябва да преосмислите това, което правите. Историята ще съди сурово онези, които обръщат гръб на каузата на свободата".

Зеленски каза, че Путин не е спечелил никаква победа във войната и добави, че мирно споразумение, което би изисквало Украйна да се откаже от която и да е своя територия, би било "безумно". Той добави, че украинските бойни сили "доказват всеки ден, че Украйна може да победи", на фона на опасенията на някои критици относно бавния според тях напредък на киевските войски.

Украинският президент отбеляза, че Украйна успява все повече да задоволи собствените си нужди и да зависи по-малко от помощ. Той отбеляза, че “благодарение на успехите на Украйна в отбраната, други европейски държави са в безопасност от руската агресия“.

Грижа за границата или предизборна битка

Оказа се обаче, че допълнителното финансиране за Украйна е обвързано с вътрешна борба за имиграционната политика на САЩ.

Докато демократите са склонни да изразходват повече средства за охрана на границите като част от пакета от 110 млрд. долара военна помощ за Украйна, Израел и Тайван, републиканците искат фундаментална реформа в начина, по който правителството на САЩ обработва данните за мигрантите без документи, които искат политическо убежище на границата с Мексико.

Възхищавам му се, но той изобщо не промени мнението ми

След срещата си със Зеленски републиканските сенатори бяха категорични, че макар да съчувстват на тежкото положение на Украйна, за тях ситуацията на границата е по-належаща грижа за националната сигурност.

"Възхищавам му се, но той изобщо не промени мнението ми за това, което трябва да направим", каза пред Би Би Си републиканският сенатор Линдзи Греъм, който отдавна се смята за външнополитически ястреб. "Знам какво трябва да се случи, за да имаме сделка. Искам да подсигуря границата ни".

Байдън или ще трябва да убеди републиканците да се откажат от исканията си за имиграцията, или да направи отстъпки, които в лявото крило на демократическата партия ще намерят за крайно неприемливи.

В момента републиканците, чиито избиратели от месеци се обявяват срещу помощта за Украйна, изглежда, са много по-склонни да постигнат такава победа. От друга страна, ако това раздроби още повече демократичната коалиция, толкова по-добре за предстоящите догодина президентски избори.

"Без ясна стратегия за победа"

Проблемите с имиграцията обаче може да не са единствената пречка пред по-нататъшната помощ за Украйна. В изказването си след срещата със Зеленски републиканецът Джонсън каза, че "това, което администрацията на Байдън, изглежда, иска, са допълнителни милиарди долари без подходящ надзор, без ясна стратегия за победа и без нито един от отговорите, които дължи на американския народ".

Имаме за цел да спечелим въздушната битка

"Те не ни обясниха каква е крайната цел", добави той, очевидно без да обръща внимание на казаното от Зеленски:

“Имаме за цел да спечелим въздушната битка, да разбием руската доминация във въздуха. Който контролира небето, контролира продължителността на войната“.

Това поражда опасения, че дори Сенатът да постигне споразумение, няма гаранция, че то няма да се разпадне в разделената Камара на представителите. А със сигурност ако помощта от САЩ спре, това ще се отрази неблагоприятно на отбраната на Украйна и със сигурно ще забави контраофанзивата.

Това ще я лиши от боеприпаси с лазерно насочване за сваляне на руски дронове, муниции за ракетните установки VAMPIRE и за системите "земя-въздух" NASAMS, за артилерийски ракетни системи HIMARS, изтребители F/A-18 Hornet, хеликоптери Apache и Black Hawk, 155-милиметрови оръдия, противотанкови оръжия TOW и др.

След като си тръгна от САЩ, Володимир Зеленски пристигна в Норвегия на необявено посещение, по време на което лидери от всичките пет северни държави ще се срещнат с него в столицата Осло. Заедно с Норвегия Швеция, Дания, Финландия и Исландия са сред основните донори на Украйна.

Норвежкият премиер Юнас Гар Стьоре съобщи, че страната му ще дари на Украйна 3 млрд. крони (около 273 млн. долара). Те са част от пакет от помощ в размер на 75 млрд. крони, който беше обещан по-рано от норвежкия парламент. Помощта ще бъде отпускана през следващите 5 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG