Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна договори съвместно производство на снаряди със САЩ. То ще започне след поне 2 години


155-милиметрови артилерийски снаряди M795 по време на производствения процес в Scranton Army Ammunition Plant в Скрантън, Пенсилвания
155-милиметрови артилерийски снаряди M795 по време на производствения процес в Scranton Army Ammunition Plant в Скрантън, Пенсилвания

Киев се е договорил с две американски фирми съвместно да произвеждат жизненоважните за украинската армия 155-милиметрови артилерийски снаряди в Украйна, съобщи украинският министър на стратегическите индустрии Олександър Камишин.

Той обаче уточни, че производството ще започне след поне две години, предаде Ройтерс.

Новината идва на фона отпускането на нов пакет от помощ на САЩ за Украйна на стойност 175 млн. долара. Той включва боеприпаси за противовъздушна отбрана, допълнителни боеприпаси за ракетните системи HIMARS, артилерийски боеприпаси, високоскоростни и противотанкови ракети, боеприпаси за малки оръжия, оборудване за защита на критичната инфраструктура, резервни части и други.

Това може да е последната помощ на САЩ за Украйна, след като в сряда гласуването в Сената за разглеждане на помощ за Украйна беше провалено, след като от Републиканската партия отказаха да го подкрепят. В отговор президентът на Украйна Володимир Зеленски отказа планираното си изказване пред Сената, а пред лидерите на Г-7 каза, че руският държавен глава Владимир Путин разчита на рухването на западната подкрепа за Украйна.

Търсенето на 155-милиметрови снаряди нарасна след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. САЩ и съюзниците им изпратиха на Киев повече от 2 милиона снаряда и се опитват да увеличат производството, за да попълнят запасите си.

"Имаме споразумения с две водещи американски компании за съвместно производство в Украйна на боеприпаси 155-ти калибър", каза Камишин, но отбеляза, че Украйна никога не е произвеждала такива снаряди и това ще отнеме "минимум две години, максимум три".

Съобщението беше направено след двудневна украинско-американска среща по въпросите на отбраната във Вашингтон, която включваше двустранни срещи за обсъждане на бойните планове на Украйна за 2024 г. и мерки за осъществяването им.

Киев и Вашингтон подписаха документ, който формулира намеренията им за ускоряване на съвместното производство на оръжия и обмен на технически данни, за да се отговори на спешните нужди на украинската армия в противовъздушната отбрана, поддръжката и производството на критично важни боеприпаси.

Междувременно Зеленски благодари на Япония за "много навременното и много необходимо решение за подкрепа на Украйна".

"4,5 милиарда долара е общата сума и очакваме първата част – 1,5 милиарда долара, още през януари. Значителна част от този пакет помощ ще дойде през пролетта“, каза той във вечерното си видеообръщение.

Той отбеляза, че Япония е била последователна и много принципна в подкрепата си за Украйна и нейния народ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG