Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ обявиха нова помощ за Украйна. Тя им даде списък с нужните оръжия


Украински пилот на американски хеликоптер "Блек Хоук".
Украински пилот на американски хеликоптер "Блек Хоук".

Украйна е поискала нови видове оръжия от Съединените щати за отблъскване на руската агресия, включително системи за противоракетна отбрана THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), изтребители F/A-18 Hornet, хеликоптери Апачи (Apache) и Блек Хоук (Black Hawk). Това съобщава Ройтерс като се позовава на документи, с които агенцията разполага.

Новината идва на фона отпускането на нов пакет от помощ на САЩ за Украйна на стойност 175 млн. долара. Той включва боеприпаси за противовъздушна отбрана, допълнителни боеприпаси за високомобилните ракетни системи HIMARS, артилерийски боеприпаси, високоскоростни ракети, противотанкови ракети, боеприпаси за малки оръжия, оборудване за защита на критичната инфраструктура, както и резервни части, помощно оборудване, услуги, обучение и транспорт. Това съобщава руската служба на Гласът на Америка.

Това може да е последната помощ на САЩ за Украйна, след като в сряда гласуването в Сената за разглеждане на помощ за Украйна беше провалено, защото представителите на републиканската партия отказаха да го подкрепят. В отговор президентът на Украйна Володимир Зеленски отказа планираното си изказване пред Сената на САЩ, а пред лидерите на Г-7 каза, че руският президент Владимир Путин разчита на рухването на западната подкрепа за Украйна.

Представители на украинското министерство на отбраната са представили списък с необходимите им оръжия по време на закрита среща на отбранителната индустрия във Вашингтон в сряда. На нея са присъствали представители на правителството на САЩ и ръководители на отбранителната индустрия.

Според източници на агенцията списъкът включва както оръжия, които Украйна вече има, включително танкове Abrams и 155-мм артилерия, дронове и ракети ATACMS с голям обсег, така и няколко нови.

Сред тях са транспортните самолети C-17 Globemaster на Boeing и C-130 Super Hercules на Lockheed Martin, както и ударните хеликоптери Apache и Black Hawk.

В документите се казва още, че Украйна иска от САЩ изтребители F/A-18 Hornet, три вида дронове, произведени от General Atomics, включително MQ-9B Sky Guardian и системата за противовъздушна отбрана THAAD, произведени от Lockheed.

По врема на конференцията във Вашингтон представители на правителствата на САЩ и Украйна са сключили споразумение за ускоряване на съвместното производство на оръжия и обмен на данни.

"Докато Русия не сложи край на тази война, като спре бруталните си атаки и изтегли войските си от Украйна, от решаващо значение е Съединените щати да продължат да водят коалицията, която изградихме от повече от 50 държави, които силно подкрепят Украйна", каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в сряда.

По думите му ако Конгресът не вземе решение за отпускане на допълнителни пари за Украйна, този ще е един от последните пакети помощ, които САЩ могат да предоставят.

В сряда президентът Джо Байдън предупреди, че руска победа над Украйна ще позволи на Москва да атакува съюзниците от НАТО.

"Ако Путин превземе Украйна, той няма да спре дотук", каза Байдън и добави, че Путин може да атакува съюзник от НАТО и тогава "американските войски ще влязат в битка с руските войски".

Напоследък руската армия значително увеличи натиска си на фронта и не спира атаките си с артилерия и дронове, които водят до цивилни жертви.

Украйна беше нападната непровокирано от Русия на 24 февруари 2022 г. Оттогава Киев се отбранява с помощта на западните си съюзници, включително САЩ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG