Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС предлагат нова военна помощ за Украйна. Комисията по отбрана подкрепи идеята


Бойко Борисов, Кирил Петков, Атанас Атанасов и Делян Пеевски.
Бойко Борисов, Кирил Петков, Атанас Атанасов и Делян Пеевски.

България да изпрати нова военна помощ на Украйна, която включва зенитни ракети и комплекси, а и друго въоръжение с отпаднала необходимост. Това става ясно от проекторешение, внесено в парламента в четвъртък, с което Свободна Европа разполага.

Сред подписалите го са лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, съпредседателите на ПП-ДБ Кирил Петков и Атанас Атанасов, председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски и Христо Гаджев от ГЕРБ, който оглавява комисията по отбрана.

Веднага след внасянето му, то беше разгледано и подкрепено от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС в ресорната парламентарна комисия. "Против" гласуваха депутатите от "Възраждане" и БСП, а от ИТН се въздържаха.

Предложението за нова военна помощ идва на фона на отхвърленото в комисията по отбрана вето на президента Румен Радев, което той наложи върху решението за предоставяне на бронетранспортьори на Украйна.

Лидерите на управляващото мнозинство предлагат София да изпрати на Киев зенитни комплекси и ракети, които или са неизправни, или са с отпаднала необходимост, или са в излишък на армията.

Предложението им включва още Министерството на отбраната да подготви за даряване на Украйна техниката и въоръжението, които се окажат излишни при течащия в момента Стратегически преглед на отбранителната политика.

Освен това, проекторешението на парламента предвижда България да се включи към коалицията на страните, които предоставят изтребители F-16 на Украйна за "провеждане на съвместни тренировки", включително и в българското въздушно пространство.

България очаква общо 16 изтребителя F-16 от САЩ, разделени в два транша, като първите машини трябва да дойдат през 2025 г. Вече текат обучения на български пилоти и техници, които ще летят с тях и ще ги поддържат.

Лидерите на управляващото мнозинство партиите искат още правителството да проведе преговори в НАТО за разполагане на съюзнически противовъздушни и брегови противокорабни ракетни комплекси.

Министерският съвет трябва да поиска възстановяване на разходите за предоставеното на Украйна въоръжение и боеприпаси, чрез Европейския инструмент за мир и фондове от държави членки на НАТО.

На 22 ноември парламентът ратифицира споразумението между Украйна и България за дарение на 100 БТР-и с отпаднала необходимост на Украйна. Очаква се ветото на президента да бъде окончателно отхвърлено в пленарната зала в петък.

Споразумението за даряване на БТР-ите беше сключено през август при посещение на президента на Украйна Володимир Зеленски в България. До него се стигна след решение на парламента от юли за изпращане на БТР-и на Украйна.

През юни правителството на Николай Денков одобри изпращането на военно-техническа помощ на Украйна в изпълнение на решение на предишното Народно събрание от 9 декември 2022 г.

България е една от страните, които доставят най-много оръжие за украинската армия, след като страната беше нападната от Русия през февруари 2022 г.

От началото на войната президентът Радев и партиите "Възраждане" и БСП заемат константна позиция срещу изпращането на военна помощ на Украйна.

  • 16x9 Image

    Георги А. Ангелов

    Георги A. Ангелов е журналист в Свободна Европа от 2022 година. Кариерата си започва преди 20 години в смолянския вестник "Отзвук". След това работи в редица национални вестници. Бил е репортер в "Дневник", редактор в OFFNews.bg, автор и кореспондент в българската секция на Deutsche Welle (DW). 

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG