Връзки за достъпност

Извънредни новини

За да не "ни спъне" за Шенген. ГЕРБ и ПП-ДБ предлагат отлагане на таксата за транзит на руски газ


Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов
Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) ще предложат законови промени, с които таксите за транзит на руски газ през България да бъдат отложени. Това съобщиха лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков в съвместно изявление в понеделник.

Новината идва само два месеца след като правителството въведе такса от 20 лв. на мВтч за транзита. Тогава анализатори коментираха пред Свободна Европа, че решението е насочено към Австрия заради отказа ѝ да пусне България в Шенгенското пространство. Австрия е сред страните, които получават газ от Русия по тръби през България.

Сега Борисов и Петков казаха, че таксата ще бъде "отложена". Вместо това България ще изчака Европейският съюз да предложи общоевропейски механизъм за транзитирания руски газ.

"Тъй като сме доста близо до Шенген, всякакви варианти това да ни спъне в последния момент като такса, решихме така да подходим - да приложим европейския подход. Това ще успокои държавите след нас", каза Борисов.

В понеделник министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер потвърди информацията, че страната му е готова да вдигне частично ветото за пътувания със самолет срещу засилване на охраната на външните граници. Така би отпаднал само граничният контрол при полети от България и Румъния към страни от Шенген.

На този фон Петков и Борисов коментираха, че това няма да е достатъчно и България ще настоява да получи и ясен срок, в който да отпадне граничният контрол и по суша.

Австрия и Нидерландия са единствените страни, които наложиха вето върху присъединяването на България в Шенгенското пространство. Причината за отказа на Виена е недостатъчната сигурност на външната граница и незаконното влизане на мигранти.

Нидерландия посочи недостатъчния ангажимент на София в борбата с корупцията и организираната престъпност.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG