Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев сезира Конституционния съд за таксите за руски газ през България. Кабинетът го обвини в защита на "Газпром"


Финансовият министър Асен Васил и президентът Румен Радев
Финансовият министър Асен Васил и президентът Румен Радев

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд (КС) за новите вноски върху вноса и транзита на руски природен газ през България. Това съобщиха от пресцентъра на президента в четвъртък.

Няколко часа по-късно кабинетът в лицето на финансовият министър Асен Василев, обвини Радев, че защитава интересите на Русия и руската компания "Газпром".

Новината идва, след като по-рано през октомври парламентът прие въвеждането на такса от 20 лв. на мВтч за руския газ, който влиза и минава през продължението на газопровода "Турски поток" през България. Преди седмица стана ясно също и че Европейската комисия (ЕК) проверява въведените такси.

От правителството обявиха, че очакват вследствие на законовите промени в хазната да постъпят няколко милиарда лева и допълнително да бъде ограничено руското енергийно влияние.

В искането си до Конституционния съд Радев твърди, че са нарушени редица положения в Българската конституция, а оспорените текстове не съответстват на законовите норми за данъците и таксите, тъй като по начало не е ясна правната природа на вноската и дали тя представлява данък, такса или мито.

Също така "са нарушени принципите за гарантиране на правото на собственост и на свободната стопанска инициатива", като има и противоречие с правилата за упражняване на законодателна инициатива и с принципа на правовата държава, пишат още от пресцентъра на президентството.

В съобщението е посочено също, че държавите членки на Европейския съюз са в митнически съюз помежду си и е въведена забрана не само за мита между държавите членки, но и за едностранно налагане на „всички такси с равностоен на мито ефект“.

Министърът на финансите Асен Василев по-късно през деня обвини президента, че не защитава националния интерес.

"С това си действие той се обяви като защитник на "Газпром" в разрез с българския национален интерес и политиката на България и ЕС, както се провежда от нашето правителство. Това е срам за президентската институция", каза Василев.

По негови думи никоя държава или компания не може да оспорва таксата по съдебен ред, тъй като горивото, което минава през страната, не поскъпва в никоя от държавите, в които отива, а таксата се дължи от "Газпром".

По-рано срещу промените реагираха също Унгария и Сърбия, които са основни бенефициенти от преминаващия през България руски газ. Според двете страни таксата ще оскъпи горивото, което те получават от руската компания "Газпром" по "Турски поток". Те казаха, че подготвят общ отговор на действията на София. От българското правителство пък твърдят, че таксите ще бъдат само за руския доставчик.

Президентът Радев вече заплаши, че решението за допълнителните такси води до "декапитализация на "Булгартрансгаз и нейния фалит".

Според правителството „Булгартрансгаз“ не е заплашен от фалит и България има право да налага такси за транзит на газа. С мярката те очакват не да се повишат цените за Сърбия и Унгария, а да се намалят печалбите на "Газпром" на фона на руската агресия в Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG