Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев нападна кабинета заради таксата за пренос на руски газ и рафинерията на "Лукойл" в Бургас


Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев

Президентът Румен Радев критикува кабинета заради въведената такса за пренос на руски газ и рафинерията на "Лукойл". Той каза, че управляващите не отстояват обществените интереси в енергетиката.

Преди дни парламентът прие въвеждането на такса от 20 лв. на мВтч за руски газ, който влиза и минава през "Турски поток" през България. От мярката се очаква в хазната да постъпят няколко милиарда лева и допълнително да бъде ограничено руското енергийно влияние. Срещу промените реагираха правителствата на Унгария и Сърбия, които са основните бенефициенти от преминаващия през България руски газ.

Критиките, свързани с рафинерията на "Лукойл" идват, след като във вторник пред Файненшъл таймс министърът на финансите Асен Василев каза, че заради натиска на правителството руската компания се готви да я продаде.

"Тайната подготовка на продажбата на "Лукойл", обявена първо в чужди медии, е показател, че промяната се случва на тъмно", каза Радев.

Той добави, че управляващите дължат отговор каква съдба предвиждат за "хилядите заети там" (в рафинерията - бел.ред.).

За увеличените от България транзитни такси за пренос на природен руски газ Радев каза, че "управляващите уж говорят за европейска солидарност и интеграция, но с действията си посягат на страна член на ЕС, съюзник и партньор в НАТО и в ЕС като Унгария".

Сърбия и Унгария, които са основният потребител на транзитирания газ, реагираха остро, защото смятат, че таксата ще оскъпи горивото, което получават от руската компания "Газпром" по "Турски поток". Те казаха, че подготвят общ отговор на действията на София, които "подкопават европейската солидарност и застрашават енергийната сигурност".

Според Радев решението за допълнителните такси води до "декапитализация на "Булгартрансгаз и нейния фалит".

Премиерът Николай Денков отговори на критиките на Радев. Той подчерта, че „Булгартрансгаз“ не е заплашен от фалит и че документите за новата такса са изпратени на Европейската комисия и предстоят разговори с представителите на другите европейски държави.

Според управляващите България има право да налага такси за транзит на газа. С мярката те очакват не е да се повишат цените за Сърбия и Унгария, а да се намалят печалбите на "Газпром".

От октомври 2024 г. вносът на руски петрол, който ползва "Лукойл", е забранен с решение на парламента. Преди това беше прекратена концесията на компанията за пристанище „Росенец“, а България си върна контрола над него. В началото на годината България забрани и износът на суров нефт с произход Русия и на горива, получени от преработката му.

През февруари и април Комисията за защита на конкуренцията глоби на рафинерията в Бургас за злоупотреба с господстващо положение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG