Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Лукойл" продава рафинерията в Бургас, твърди Асен Василев


Рафинерията на "Лукойл" край Бургас
Рафинерията на "Лукойл" край Бургас

Руската „Лукойл“ е започнала процес на продажба на рафинерията си край Бургас. Това се е случило заради натиска на българското правителство. Това твърди финансовият министър Асен Василев в интервю за Файненшъл таймс.

Новината идва, след като в продължение на месеци парламентът, правителството и регулаторите предприеха действия, свързани с дейността на руската компания в България.

В края на септември депутатите наложиха пълна забрана за внос на руски петрол, който „Лукойл“ внася, от октомври 2024 г. Преди това през юли беше прекратена концесията на компанията за пристанище „Росенец“, а държавата си върна контрола над него. През януари беше забранен и износът от България на суров нефт с произход Русия и на горива, получени от преработката му.

През февруари и април Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи на компанията две глоби за общо около 260 млн. лева заради злоупотреба с господстващо положение.

„Вероятно има икономическа полза от смяната на собствеността върху рафинерията. Имаме индикации за интерес“, каза Асен Василев пред Файненшъл таймс във вторник. Той казва още, че правителството не участва в евентуалната продажба на рафинерията.

За интерес, свързан с продажбата на бизнеса на „Лукойл“ в България, потвърди и премиерът Николай Денков. Той обаче подчерта, че това зависи изцяло от руската фирма.

„Не бих искал да коментирам нищо повече, докато няма конкретика за истински намерения. Когато става дума за такъв голям актив, има доста етапи, преди да се стигне до успешна крайна сделка“, каза още Денков.

До момента от „Лукойл“ не са коментирали твърденията на представителите на правителството.

Рафинерията край Бургас е открита през 1963 г. от комунистическата власт. Тя преминава в „Лукойл“ през 1999 г. по време на управлението на ОДС с премиер Иван Костов, а България запазва „златна акция“, която дава право на решаващ глас при вземане на стратегически решения.

От 1999 г. насам господстващото положение на пазара на „Лукойл“ е многократно констатирано от КЗК, но въпреки многократните проверки до преди няколко месеца не бяха установявани нарушения, нито бяха налагани санкции.

Въпреки господстващото положение в продължение на десетилетия „Лукойл“ отчиташе работа на загуба и от дейността ѝ не постъпваха приходи за хазната. Това беше възможно защото компанията работеше в България чрез посредник – дъщерната фирма на руския „Лукойл“ „Литаско“, която е базирана в Швейцария. Тя купуваше от руския „Лукойл“ суров петрол и го продаваше на рафинерията в България. След това купуваше обратно преработения петрол и го продава на потребителите. Рафинерията в Бургас само преработваше петрола „на ишлеме“, а всички данъци върху печалбата й се връщаха обратно в Русия.

През 2022 г. България издейства специално изключение от Европейските санкции срещу внос на руски петрол и остана единствената в ЕС, която внася нефт с произход Русия по море. Целта беше по този начин да бъдат облекчени потребителите на горива в България, но въпреки големите разлики между руски и неруски петрол цената на горивата в страната запазиха високи нива, близки до тези в страни, които не внасят от Русия.

През януари 2023 г. тогавашното служебно правителство на Гълъб Донев и компанията съобщиха, че цялата дейност икономическа дейност на „Лукойл Нефтохим“ вече е преместена в България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG