Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европейската комисия проверява сделката за газ между България и Турция


Директорите на "Булгаргаз" Деница Златева и на "Боташ" Бюрхан Йозджан и министрите на енергетиката на България Росен Христов и на Турция Фатих Дьонмез по време на подписването на договора
Директорите на "Булгаргаз" Деница Златева и на "Боташ" Бюрхан Йозджан и министрите на енергетиката на България Росен Христов и на Турция Фатих Дьонмез по време на подписването на договора

Европейската комисия (ЕК) проверява сделката за доставка на газ между България и Турция, съобщи порталът ICIS. Съмненията са за възможни нарушения на правилата на Европейския съюз (ЕС) за конкуренцията.

Споразумението между България и турската държавна компания “Боташ” беше сключено в началото на годината от служебното правителство на Гълъб Донев. То предвижда Турция да даде достъп до своите терминали за втечнен газ и до газопреносната си мрежа на “Булгаргаз” за 13 години.

От Европейската комисия потвърдиха пред Радио Свободна Европа, че са поискали информация за сделката от "Булгаргаз", както и че са влезли в кореспонденция с всички заинтересовани по случая страни.

"Нашата роля е да осигурим спазването на европейските регулаторни стандарти в рамките на вътрешния енергиен пазар. В случай на тяхното неизпълнение или нарушаване, включително и на европейските правила за конкуренцията, Комисията няма да се колебае да предприеме действия", се казва още в отговора от Брюксел.

Генерална дирекция "Конкуренция" на ЕС иска от държавния газов доставчик "Булгаргаз" да изпрати всички документи, свързани със споразумението. От Министерството на енергетиката потвърждават информацията пред БНТ.

ЕК иска от "Булгаргаз" да изпрати информация и за договорите, които са сключени или са в процес на договаряне, при които "Булгаргаз" може да действа като изключителен представител или дистрибутор за доставка на газ в България или другаде в ЕС.

Разследването е провокирано от опасения, че "Булгаргаз" може да е единственото дружество в ЕС, което има достъп до природен газ чрез турската инфраструктура и потенциално действа като посредник за газ, осигурен в Турция и доставен в региона.

След сключването на споразумението Европейската федерация на търговците на енергия изрази опасения за възможни нарушения на конкуренцията.

От "Булгаргаз" излязоха със съобщение на сайта си, че дружеството е получило въпроси от ЕК относно доставките на природен газ до България, отношения с доставчици и партньори на фирмата, които обхващат период от "последните няколко години".

В началото на август премиерът Николай Денков обвини служебното правителство в непрозрачни и неизгодни договори за доставки на газ от Турция. Това потвърди и енергийният министър Румен Радев.

„Турската фирма "Боташ" получава достъп до българския и до европейския пазар без обратното да е вярно. С други думи, нямаме достъп до турския пазар. Задавайки служебно правителство един дългосрочен договор за 13 години, задължава държавата със стотици милиони лева годишно, милиарди лева за тези 13 години“, каза министър Радев.

"Булгаргаз" не е отговорила на въпросите на ICIS до момента на публикуване на статията.

Подробности за сделката бяха разкрити от ICIS по-рано тази година.

Споразумението, валидно за срок от 13 години, позволява на "Булгаргаз" и "Боташ" да си поделят дневния капацитет на граничния пункт Странджа-Малкочлар. Преди това междусистемната връзка се използваше за доставка на руски газ за Турция по Трансбалканския газопровод през България.

По силата на споразумението "Булгаргаз" може да внася втечнен природен газ в Турция и да изтегля подобно количество регазифициран газ от граничната точка. "Боташ" може да иска от "Булгаргаз" да доставя втечнения природен газ в турски терминали или на други места в Европа.

Освен това турската компания може да иска от "Булгаргаз" да резервира капацитет през българската газопреносна система за собствените си експортни нужди или за България, или за доставка на количества за съседни държави като Румъния, Сърбия или Гърция.

През последните седмици "Боташ" направи нови споразумения за доставка на газ, включително с купувачи в Унгария , Румъния и Молдова. Очаква се обемите да преминават транзитно през България, отбелязва "Медиапул".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Борисов - отново премиер. Възможно ли е
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG