Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Гасим пожари". Денков обвини служебното правителство в тежко наследство и множество нарушения


Министърът на финансите Асен Василев, премиерът Николай Денков и министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков в Министерския съвет в четвъртък
Министърът на финансите Асен Василев, премиерът Николай Денков и министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков в Министерския съвет в четвъртък

Забавени реформи и действия с тежки последици за икономиката в страната, управленски грешки и нарушения на правилата. Такива обвинения отправи премиерът Николай Денков и други министри от кабинета му към служебното правителство на Гълъб Донев.

В четвъртък Денков и министрите на финансите, икономиката, енергетиката, транспорта и благоустройството Асен Василев, Богдан Богданов, Румен Радев, Георги Гвоздейков и Андрей Цеков дадоха брифинг, в който говореха за свършеното до момента, предстоящите планове и наследството на служебното правителство, назначено от Румен Радев.

Денков започна пресконференцията с това, че от завареното от него и министрите се разбива мита за успешното управление на служебните правителства.

"Наложи се да гасим пожари буквално от първия ден. Става дума за милиарди левове и сериозно забавени реформи, от които могат да произтекат тежки последствия за икономиката и хората в страната", каза още Денков.

Министър-председателят изтъкна като грешки на „кабинета Донев“ забавянето на изпълнения на реформи и инвестиции по Плана за възстановяване и устойчивост, които могат да костват близо 1,4 млрд. лв.

Той също така обвини служебния кабинет в това, че е внесъл проектобюджет за 2023 г. със сериозно понижаване на приходната част и висок дефицит.

Денков обвини и служебния кабинет за нарушения около дейността по медицинската помощ по въздуха, липса на действия по отношение на Пловдивския панаир, ремонтите на язовири, непрозрачни обществени поръчки за ремонт на пътища, както и в непрозрачни и неизгодни договори за доставки на газ от Турция.

По отношение за договора с турската „Боташ“ за доставка на природен газ през Турция, Денков каза, че той е неизгоден за България. Това потвърди и енергийният министър Румен Радев.

„Турската фирма "Боташ" получава достъп до българския и до европейския пазар без обратното да е вярно! С други думи, нямаме достъп до турския пазар. Задавайки служебно правителство един дългосрочен договор за 13 години, задължава държавата със стотици милиони лева годишно, милиарди лева за тези 13 години“, каза Радев.

По-късно Донев отхвърли критиките към себе си и служебния кабинет. Той нарече днешната пресконференция "подложка" за бъдещи конституционни промени, с които да се отмени института на служебното правителство.

"Смешен плач бих нарекъл всичко това. Направете си само една равносметка какво направи редовното правителство за тези два месеца. Похвалиха се с два законопроекта, които всъщност са разработени от служебното правителство", каза още Донев.

Двата служебни кабинета на Гълъб Донев управляваха в продължение на повече от 10 месеца между август 2022 г. и юни 2023 г. Те слязоха от власт, след като ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ се договориха за правителство на ротационен принцип, което беше оглавено от Николай Денков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG