Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кабинетът прекрати поръчки за 4 млрд. лв. за ремонт на пътища, направени от служебното правителство


Протест на работници в пътното строителство от 27 юли 2022 г.
Протест на работници в пътното строителство от 27 юли 2022 г.

Министерството на регионалното развитие прекрати поръчки за 4 милиарда лева, предвидени за ремонт и поддръжка на пътища през следващите 4 години. Това съобщи пресцентърът на министерството. Поръчките бяха направени в последните дни на служебното правителство на Гълъб Донев.

Прекратяването идва след назначен одит от регионалния министър Андрей Цеков. Според него и при осемте обществени поръчки са открити ограничителни критерии, които създават предпоставки за „незаконосъобразно, непрозрачно и неефективно разходване на публични средства“.

Министерството съобщи и че спешно се подготвят нови правила, по които да бъдат проведени процедурите, така че при тях да има действителна конкуренция.

В началото на юни стана известно, че в последните дни от управлението на служебното правителство агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) е разпределила близо 4 млрд. лв. за ремонт и поддръжка на пътища за следващите 4 години.

По повод спрените поръчки АПИ каза, че новото ръководство на регионалното министерство “следва да довърши стартиралите процедури и да понесе политическата отговорност за крайните решения”.

При встъпването си в длъжност Цеков също каза, че ще продължи започнатата линия на управление от неговия предшественик Иван Шишков. След призив на премиера Николай Денков за проверка на разходите на служебното правителство обаче Цеков смени ръководството на АПИ и започна одит.

В края на юни бяха отменени първите поръчки на стойност 410 млн. лева. за Сливен, Кърджали, Пловдив и Стара Загора. Основната причина, която беше посочена, е недостатъчната аргументация защо класираната на първо място фирма трябва да вземе обществената поръчка.

Засега не се знае към кой етап ще бъдат върнати процедурите, но при нито една от тях няма сключен договор. При голяма част от тях до оценяване на офертите е допусната само една фирма, съобщава "Сега".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG