Връзки за достъпност

Извънредни новини

Орбан е заплашил България с вето за Шенген. Затова София се отказа от таксата за руския газ


Премиерът Николай Денков преди началото на заседанието на Европейския съвет
Премиерът Николай Денков преди началото на заседанието на Европейския съвет

Унгария е предупредила България, че ще ѝ наложи вето за присъединяването ѝ към Шенген, ако не бъде премахната таксата за пренос на руски газ през страната. Това каза премиерът Николай Денков преди началото на заседанието на Европейския съвет в четвъртък.

Новината идва, след като в понеделник ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) съобщиха, че ще предложат въвеждането на допълнителна такса за транзит на руски газ през България да бъде отложено. Тя беше въведена в началото на октомври и освен Унгария, засяга още Сърбия, Австрия и доставчика Русия.

Засега двете страни, които блокират присъединяването на България към Шенген, са Австрия и Нидерландия.

„Унгария ни изпрати официално съобщение, че ако не премахнем таксата за пренос на руски газ, ще ни наложи вето за присъединяването ни към Шенген“, каза Денков.

В Брюксел премиерът каза още, че България преговаря за отварянето на сухопътните граници на Шенген, след като в края на миналата седмица Австрия изяви готовност да отвори само въздушните.

Премиерът каза, че в сряда е разговарял с председателката на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен, с президента на Румъния Клаус Йоханис и с австрийския канцлер Карл Нехамер.

“Не искаме да ставаме заложници на решения, които нямат общо с общата логика на развитие на ЕС“, каза Денков.

По-рано в четвъртък пък нидерландският премиер Марк Рюте съобщи, че страната ще реши дали да оттегли ветото си за присъединяване на България към Шенген "по някое време в близките дни".

През октомври българското правителство въведе такса от 20 лв. на мВтч за транзит на руски газ през България. Тогава пред Свободна Европа анализатори коментираха, че решението е насочено към Австрия заради отказа ѝ да пусне България в Шенген.

В началото на декември обаче съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков и председателят на ГЕРБ Бойко Борисов казаха, че таксата ще бъде отложена. Вместо това България ще изчака Европейският съюз да предложи общоевропейски механизъм за транзитирания руски газ.

Още тогава те съобщиха, че целта е таксата да не попречи на присъединяването на България към Шенген.

Австрия и Нидерландия са единствените страни, които в момента налагат вето върху присъединяването на България към Шенгенското пространство. Причината за отказа на Виена е незаконното влизане на мигранти, а на Амстердам - недостатъчния ангажимент на страната в борбата с корупцията и организираната престъпност.

Виктор Орбан управлява Унгария от над 10 години. Той поддържа близки отношения с Русия дори и след началото на войната ѝ в Украйна. В четвъртък той каза, че Будапеща ще блокира както началото на преговорите за членство на Украйна в Европейския съюз (ЕС), така и финансовата помощ за страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG