Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Победа, която вдъхновява". ЕС започва преговори за членство с Украйна и Молдова


Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и президентът на Украйна Володимир Зеленски. Снимката е архивна
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и президентът на Украйна Володимир Зеленски. Снимката е архивна

Лидерите на страните от Европейския съюз (ЕС) решиха да започнат преговори за присъединяването на Украйна и Молдова към блока. Това съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Заедно с това е взето решение и за даването на статут на страна кандидат на Грузия. Преговорите с Босна и Херцеговина ще започнат, когато Сaраево постигне условия за това.

Новината идва след като в средата на 2022 г. ЕС първо допусна Молдова и Украйна като кандидати за членство, а през ноември Европейската комисия (ЕК) препоръча започването на преговорите.

„Това е победа за Украйна. Победа за цяла Европа. Победа, която мотивира, вдъхновява и заздравя“, написа Зеленски в Екс.

Новината идва въпреки по-ранните заплахи от страна на премиера на Унгария Виктор Орбан, който се зарече, че Будапеща ще блокира както началото на преговорите за членство на Украйна в Европейския съюз (ЕС), така и финансовата помощ за страната.

Премиерът на Ирландия Лео Варадкар каза, че Орбан е информирал колегите си, че няма да използва правото си на вето и е напуснал залата без да упълномощи друг да гласува от негово име. Останалите лидери са взели категорично решение в полза на присъединяването на Киев.

По-късно във видеообръщение Орбан обяви решението за „лошо“.

Орбан управлява Унгария от повече от десетилетие и е известен с близките си отношения с президента на Русия Владимир Путин. По-рано в четвъртък стана ясно, че той е заплашил и България с налагане на вето върху членството и в Шенген, ако страната наложи допълнителна такса за пренос на руски газ.

Решението за започването на преговорите идва след малко повече от 10 години от събитията на Евромайдана. До тях се стигна, след като тогавашният президент на Украйна Виктор Янукович отказа да подпише споразумение за асоцииране на Украйна с ЕС под натиск от Москва.

Последва руска окупация и незаконно анексиране на полуостров Крим, както и окупиране на части от областите Донецк и Луганск от подкрепяни от Русия сепаратисти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG