Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Всички печелим". Европейската комисия препоръча ЕС да започне преговори с Украйна и Молдова за членство


Председателката на Европейската комисията Урсула фон дер Лайен и президентът на Украйна Володимир Зеленски
Председателката на Европейската комисията Урсула фон дер Лайен и президентът на Украйна Володимир Зеленски

Европейската комисия (ЕК) препоръчва на страните членки на Европейския съюз (ЕС) да започнат преговори за членство с Украйна и Молдова. Това съобщи председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен в сряда.

Това се случва близо година и половина след като ЕС допусна двете страни като кандидатки за членство, и 10 години след проевропейските протести в Киев, познати като "Евромайдан".

"Днес е исторически ден, защото днес Комисията препоръчва на Съвета да започне преговори за присъединяване с Украйна и с Молдова", каза Фон дер Лайен в сряда, когато ЕК публикува докладите по напредъка на отделните страни, желаещи членство.

"Допълването на нашия Съюз има силна икономическа и геополитическа логика. Миналите разширявания показаха огромните ползи както за присъединяващите се страни, така и за ЕС. Всички печелим", каза още тя.

Преговорите за членство могат да започнат официално, когато Киев и Кишинев изпълнят оставащите условия на ЕС. За Украйна те включват мерки за засилване на борбата с корупцията, приемането на закон за лобизма в съответствие със стандартите на ЕС и укрепване на гаранциите за националните малцинства.

Очаква се лидерите на ЕС да решат дали да приемат препоръката на Комисията на среща на върха през декември. Затова е нужно единодушие на всички 27 страни членки.

Унгария, чийто министър-председател Виктор Орбан поддържа близки контакти с Москва, е основният потенциален противник на положителното решение за Киев.

Украйна има амбиции да се присъедини към ЕС повече от десетилетие. В края на 2013 г. решението на тогавашния президент Виктор Янукович да отмени търговската сделка с ЕС и вместо това да се обърне към Русия предизвика протести, които станаха известни като "Евромайдан".

През март 2014 г. последва незаконното анексиране на Крим от Русия. Целта за присъединяване към блока – заедно с НАТО – официално е част от конституцията на Украйна от 2019 г.

В сряда ЕК също така препоръча начало на преговорите за присъединяване и с Босна и Херцеговина. Според Комисията те трябва да започнат, след като страната покрие условията на ЕС.

Освен това ЕК препоръча и на Грузия да бъде предоставен статут на страна кандидатка. В началото на 2022 г., след началото на войната на Русия в Украйна, Тбилиси кандидатства за членство в ЕС, но Брюксел ѝ отказа статут на кандидатка, като поиска преди това да бъде изпълнен пакет от реформи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG