Връзки за достъпност

Извънредни новини

Колко близо е България до приемане в Шенген


Премиерът на България Николай Денков
Премиерът на България Николай Денков

Граничните проверки при пътувания от България и Румъния до страни от Шенген да отпаднат, но само когато става дума за пътувания със самолет. На такава отстъпка от ветото си е готова Австрия, стана ясно в понеделник от изказване на австрийския министър на вътрешните работи Герхард Карнер.

Българският премиер Николай Денков определи новата позиция на Австрия като стъпка в правилната посока, Европейската комисия (ЕК) я нарече "положително развитие", а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че България е много близо до Шенген.

Има обаче няколко важни подробности - Австрия постави условия, за да махне дори и частично ветото си, а решението на Нидерландия остава неясно. Именно тези две страни преди година блокираха приемането на България в Шенген - пространството, в което пътуванията стават без паспортен контрол.

Колко близо е България до членство?

В следващите редове събрахме всичко най-важно по темата от последните дни.

Какво каза Австрия

В понеделник министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер потвърди информацията в австрийски медии от изминалите дни, че страната му е готова да вдигне частично ветото само за пътувания със самолет. Контролът при пътувания по суша ще се запази.

Карнер обаче постави условия, за да се случи това - охраната на външните граници на Европейския съюз да бъде засилена и мигранти и бежанци, търсещи закрила, да бъдат връщани обратно в България и Румъния.

Съгласно Дъблинските правила първата държава от ЕС, в която пристигне бежанец, е отговорна за процедурата за предоставяне на убежище. На практика обаче тази система не функционира.

По-конкретно, Карнер каза, че иска утрояване на броя на граничните полицаи и надграждане на техническото оборудване, разположено преди всичко на границата на България с Турция и границата на Румъния със Сърбия. Карнер добави и че е изпратил официална позиция с тези предложения до ЕК.

Съшия ден от комисията казаха, че приветстват предложенията на Австрия и че европейската гранична служба "Фронтекс" е готова да повиши подкрепата си.

Реакциите в София

"Разбира се, че [това] е стъпка в правилната посока, защото досега Австрия заемаше много категорично мнение", коментира в понеделник и премиерът Николай Денков.

Той обаче посочи, че България не знае какво точно има предвид австрийското правителство с условията си за връщане на бежанци и мигранти.

"Някакви специални условия за България ние няма да приемем. Ако става дума за по-добро спазване на общите европейски правила, разбира се, че ще ги спазваме", каза Денков.

В същия дух се изказаха преди него и двама от лидерите на управляващото мнозинство. Бойко Борисов от ГЕРБ и Кирил Петков от ПП-ДБ коментираха, че ще настояват да се следва общоевропейския подход за мигрантите.

Как се стигна до промяната на настроенията

Промяната в позицията на Австрия идва на фона на решението на ГЕРБ и ПП-ДБ да предложат отлагане на таксата за транзит на руски газ през България. Бойко Борисов и Кирил Петков, които съобщиха новината, обвързаха решението именно с бъдещето на България в Шенген.

По-рано анализатори коментираха пред Свободна Европа, че въвеждането на таксата е насочено към Австрия заради отказа ѝ да пусне България в Шенгенското пространство. Виена е сред страните, които получават газ от Русия по тръби през България.

Освен това австрийското издание Дер Щандарт твърди, че натиск Виена да отстъпи от ветото си са оказали и САЩ.

Преговорите продължават

Преговорите обаче продължават, посочи в понеделник Николай Денков. По думите му през следващите дни му предстои среща с австрийския канцлер Карл Нехамер.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов също пристигна в Словения, където участва в срещи с колегите си от Австрия и Румъния в търсене на съгласие за приемането на България и Румъния в Шенген.

Преди година Австрия блокира членството на двете страни с аргумента, че нелегалната имиграция все още е твърде висока и Румъния и България трябва да направят повече, за да я предотвратят, преди да се присъединят.

Роля и вътрешнополитическата ситуация в Австрия. Управляващата там консервативна Народна партия (OVP) от години превърна борбата с нелегалната имиграция в основна тема на кампанията си. През 2024 г. предстоят парламентарни избори и крайнодясната Партия на свободата, която следва подобна линия по темата миграцията като OVP, има ясна преднина в социологическите проучвания, отбелязва Ройтерс.

Нидерландия

България обаче няма да може да се влезе в Шеген без съгласието и на Нидерландия. Страната блокира членството на София заради недостатъчните резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност.

Сега според дипломатически източници парламентът в Хага би трябвало да гласува позицията на страната за България още в края на тази седмица.

Нидерландия обаче се намира в сложна политическа ситуация, след като крайнодясната Партия на свободата на Герт Вилдерс спечели предсрочните парламентарните избори. Към момента тя е изолирана, но търси подкрепа от други партии, за да формира правителство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG