Връзки за достъпност

Извънредни новини

Партията на крайнодесния Геерт Вилдерс води убедително след парламентарните избори в Нидерландия


Геерт Вендерс
Геерт Вендерс

Крайнодесният политик Герт Вилдерс може да стане следващият премиер на Нидерландия, сочат данните от екзитполовете след предсрочните парламентарни избори, които се проведоха в сряда.

До предсрочния вот се стигна, след като по-рано през годината досегашният премиер Марк Рюте подаде оставка заради "непреодолими" различия в управленската коалиция относно контрола върху миграцията.

Партията на свободата на Вилдерс се очертава да е победителка с 35 от 150 места в парламента според данните, цитирани от световните агенции. На второ място е обединение на социалдемократи и зелени, начело с бившия европейски комисар Франс Тимерманс, което получава 25 места, а на трето - консервативната Народна партия за свобода и демокрация на Марк Рюте. Тя се очаква да има 24 места в парламента.

Ройтерс и Асошиейтед прес посочват, че разликата между първата и втората партия е твърде голяма и не се очаква да има промяна след обявяването на крайния резултат.

За да управлява, Партията на свободата трябва да влезе в коалиция, като АП пише, че основните политически партии в Нидерландия са резервирани към съюз с Вилдерс, но резултатите засилват позициите на крайнодесните.

Вилдерс каза, цитиран от АП, че „от фантастичната позиция с 35 места, която не може да бъде пренебрегвана от никоя партия, Партията на свободата иска да си сътрудничи с другите“.

Вилдерс е наричан „нидерландският Доналд Тръмп“. Той е многократно заплашван със смърт от ислямски екстремисти. Беше осъден от нидерландски съд за дискриминация, след като на предизборен митинг обиди мароканците през 2014 г.

През 2009 г. британското правителство не му разреши да влезе в страната, като каза, че той представлява заплаха за „хармонията между общностите и съответно – за обществената сигурност“. Тогава Вилдерс беше поканен от член на Камарата на лордовете, за да представи свой филм, в който определя Корана като „фашистка книга“, припомня АП.

В телевизионен дебат преди изборите Вилдерс каза, че Нидерландия не може да поеме повече мигранти и търсещи убежище. Той също така е твърд поддръжник на Израел и подкрепя преместването на посолството на Нидерландия в Йерусалим и се обявява за закриване на дипломатическото представителство на Нидерландия в Рамала на Западния бряг.

Преди обявяването на официалните резултати Вилдерс получи поздравления от редица крайнодесни политици в Европа, включително Марин льо Пен във Франция, Том ван Грикен в Белгия, Сантяго Абаскал в Испания, Матео Салвини в Италия и десния популист Виктор Орбан.

Вилдерс подкрепя Орбан и защитава антиевропейски позиции. Той призовава Нидерландия да намали значително плащанията си към Съюза и да блокира приемането на нови членове. В предизборната му програма фигурират и призиви за референдум с цел излизане на Нидерландия от ЕС, пише АП.

Очаква се той да няма промяна по отношение на позицията на Нидерландия за присъединяването на България към "Шенген". Австрия и Нидерландия са единствените страни в ЕС, които се противопоставят на членството на страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG