Връзки за достъпност

Извънредни новини

На първо четене. Забраната за внос на руски петрол влиза в сила на 1 март


Руската компания "Лукойл" печели най-много от изключението, което България получи от европейската забрана за внос на руски петрол.
Руската компания "Лукойл" печели най-много от изключението, което България получи от европейската забрана за внос на руски петрол.

Дерогацията (изключението) за внос на руски петрол в България ще бъде предсрочно прекратено на 1 март. Това реши парламентът на първо четене в понеделник.

Освен това от 1 януари влиза в сила забраната за износ на горива, произведени от руски петрол, приеха депутатите. Решението на парламента в понеделник идва след постигнато споразумение между управляващите партньори от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и ГЕРБ.

Агенция "Митници" ще трябва да провери складовете и да опише наличните горива и суров руски нефт към 31 декември 2023 г. Горивата, които не могат да се продадат на българския пазар поради екологични съображения, могат да бъдат изнесени по установения в Регламент на Европейския съюз ред.

Това предвижда законопроектът, гласуван без разисквания в пленарната зала. Заседанието в понеделник се проведе въпреки опитите на депутати от проруската партия "Възраждане" да го саботират. Те препречиха пътя до парламентарната трибуна и опитаха да изключат звука от колоните в залата. Те искат да бъде спрян започналия миналата седмица демонтаж на Паметника на Съветската армия.

С решението от понеделник България прекратява предсрочно одобрената през май 2022 г. от Европейската комисия дерогация за внос на руски нефт за нуждите на рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас". Предстои решението да бъде гласуване и на второ четене.

Правото на България да продължи да внася петрол от Русия беше със срок до края на 2024 г., като това е изключението от санкциите, наложени на Москва от Европейския съюз заради нахлуването ѝ в Украйна през февруари 2022 г.

Впоследствие българският парламент гласува дерогацията да отпадне по-рано - през октомври 2024 г. Малко след това ГЕРБ и ДПС започнаха да настояват това да се случи още по-скоро, a ПП-ДБ беше против.

Междувременно "Лукойл" каза, че обмисля да продаде бизнеса си в България. През последните години руската компания не плащаше данък печалба. През последните месеци обаче правителството, регулаторите и парламентът предприеха редица действия срещу нея.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG