Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Лъжи и пропаганда" белязаха дебатите по втория вот на недоверие. За него няма подкрепа


Министърът на отбраната Тодор Тагарев
Министърът на отбраната Тодор Тагарев

Дебатите по вота на недоверие, внесен с мотив “провал в политиката за национална сигурност и отбрана”, приключиха след повече от 4 часа обсъждане. От тях стана ясно, че само депутатите на вносителите БСП, “Възраждане” и ИТН ще гласуват “за” оставката на правителството.

Това на практика означава, че няма опасност кабинетът да падне, защото трите партии имат само 70 гласа, при необходими 121.

Това е вторият вот на недоверие към кабинета "Денков - Габриел". Първият беше преди месец за политиката в сферата на енергетиката и не успя да мине.

Вотът няма да бъде подкрепен от ГЕРБ и ДПС на гласуването, което ще е в четвъртък. Главните действащи лица от двете партии Бойко Борисов и Делян Пеевски определиха вота като "безпредметен" и "безсмислен".

"Обективно усещане" и лъжи в мотивите

Партиите вносители на вота изтъкнаха, че една от основните причини за искането на оставката на правителството е даването на военна помощ на Украйна. Според тях даряването на боеприпаси е довело до “рязко намаляване на боеспособността вследствие на изпразнените складове”.

В мотивите за вота на недоверие, които бяха изчетени от Кристиан Вигенин от БСП, пише, че “се създава обективно усещане, че решенията в сферата на сигурността и отбраната се взимат не на база реалните нужди, а отново в услуга на чужди икономически и политически интереси".

Споменато беше и даряването на бронетранспортьори от запасите на МВР, които от години не се използват и са амортизирани, както и даряването на ракети за C-300 с изтекъл ресурс.

Вносителите използваха и неверни и лъжливи твърдения.

Вигенин прочете, че “закупуването на новите БТР „Страйкър", които вече са спрени от производство в САЩ, крие дълбоки логистични проблеми". Това не е вярно, защото през юни 2023 г. армията на САЩ поръча 300 Stryker DVH, а Вашингтон договаря и мащабно съвместно производство с Индия.

Друг неверен мотив на опозицията беше, че зареждането на "АЕЦ „Козлодуй“ с американско ядрено гориво е риск за националната сигурност "при положение че подобен успешен експеримент до момента не е установен."

Министърът на енергетиката Румен Радев отхвърли това и каза, че предстоящите доставки на ядрено гориво компанията " Уестингхаус" са същите, с които централи в Украйна работят от години.

Опозицията може само пропаганда и обиди

"Много неистини бяха изречени", каза министърът на отбраната Тодор Тагарев за мотивите на депутатите от "Възраждане: и БСП.

Той изтъкна, че с помощта за Украйна се оказва помощ на жертва на неоправдана и с нищо непредизвикана агресия. Той посочи и че това е от стратегически интерес за България, която по този начин защитава и себе си.

„Ако Украйна загуби, бъдете готови като минимум да удвоите ресурсите, които България заделя за отбрана“, каза Тагарев. Той добави, че е намерил за странно, че вносителите на вота са гласували "против" и "въздържал се" за увеличаване на военните разходи.

Председателят на парламентарната комисия по отбрана Христо Гаджев (ГЕРБ) припомни, че решенията за даряване на Украйна всъщност са на парламента, а не на правителството.

Премиерът Николай Денков каза, че както при предишния вот на недоверие, така и сега истината не е била от значение.

"Единствено пропагандата, лъжата и обидите са това, което можете да използвате", каза той и добави, че подходът на опозицията е вреден за националната сигурност.

Денков каза още, че от дебатите по вота на недоверие се е разбрало, че народните представители от „Възраждане“ и техните лидери не се интересуват от съдбата на българите в окупираните от Руската федерация територии в Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG