Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов иска половината министерства след ротацията между Денков и Габриел


Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов
Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Равно разпределение на постовете между ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) в цялата изпълнителна власт, включително в министерствата и областните управи. Това каза, че може да поиска да се случи след ротацията лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Изказването му идва, след като във вторник от ПП-ДБ предложиха на ГЕРБ договор за реформи след предстоящата в началото на март ротация на правителството. Тогава вицепремиерката и министърка на външните работи Мария Габриел от ГЕРБ трябва да смени Николай Денков от ПП-ДБ на премиерския пост.

В сряда Борисов каза, че няма да приеме договора, а в петък промени мнението си и допусна преговори с ПП-ДБ относно приоритетите на управляващата коалиция.

В документа, предложен от ПП-ДБ, става въпрос предимно за смените в ръководството на регулаторите и специализираните служби. От ПП-ДБ предлагат постовете в тези органи да бъдат равно разпределени между тях и ГЕРБ - двете партии, които влизат в управляващата коалиция.

От ПП-ДБ казаха, че ако партията на Борисов не се съгласи на това, ще се стигне до предсрочни парламентарни избори.

„Ако те имат финансите - ние трябва да имаме поне в агенциите 50:50. Областните управители - 50:50 и т.н. И ние ще ги продължим тези разговори. ..ние ще отидем на втората част на меморандума - 50:50 във всички министерства. Министри - зам.-министри!“, каза Борисов, цитиран от 24 часа.

Лидерът на ГЕРБ отправи и критики към военният министър Тодор Тагарев, а причината за това са все още недоставените бронирани машини, които парламентът реши да изпрати като военна помощ на Украйна.

Предложеният от ПП-ДБ меморандум предизвика остра реакция, както от Борисов и ГЕРБ, така и от ДПС и председателя на парламентарната ѝ група и санкциониран за корупция от САЩ Делян Пеевски.

Договорът на ПП-ДБ не предвижда включване на ДПС в процеса по попълване на регулаторите. Партията, която не участва в правителството, но го подкрепя, зае позицията на ГЕРБ.

Достигна се спорове в кулоарите на парламента, в които и Борисов и Пеевски обвиниха съпредседателя на ПП-ДБ Христо Иванов в опит да наложи свои близки хора в прокуратурата.

ПП-ДБ и ГЕРБ се споразумяха за общо управление на ротационен принцип през пролетта на 2023 г. Идеята беше Денков от ПП-ДБ да бъде премиер в продължение на 9 месеца, а след това на поста да го замени Мария Габриел от ГЕРБ.

По план ротацията на правителството предстои в началото на март. На 6 март се очаква Денков да подаде оставка като министър-председател и на негово място да бъде избрана Габриел.

Споровете между ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ възникна на фона на разкритията за тежки нарушения и зависимости в съдебната система, които станаха публични след убийството на Мартин Божанов – Нотариуса. В парламента беше образувана комисия, която разглежда този случай и групата на Нотариуса, но не и други подобни като случая "Осемте джуджета" и групата на бившия следовател Петьо Петров - Еврото.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG