Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов не приема договора за реформи на ПП-ДБ. Пеевски заплаши с блокиране на избора на регулатори


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, 21 февруари 2024 г.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, 21 февруари 2024 г.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отхвърли предложения от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) договор за реформи и каза, че вместо това предсрочни избори са "логичен завършек на така наречената некоалиция". Той говори пред журналисти в сряда.

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски също разкритикува предложението на ПП-ДБ и заплаши, че партията му ще блокира попълването на регулаторите, за което другите две формации нямат нужните гласове. ДПС официално не е част от управлението, но го подкрепя, а проектът за договор на ПП-ДБ беше насочен само към ГЕРБ.

Реакциите идват, след като във вторник ПП-ДБ предложи на ГЕРБ споразумение за общите им политически приоритети и начина, по който ще се взимат решенията до края на пълния четиригодишен управленски мандат. В него е описано и как и кога да се извършат назначенията в регулаторите и спецслужбите.

Какво каза Борисов

Сега Борисов каза, че не е чел документа, но въпреки това определи предложенията в него като "неприемливи", а подхода на ПП-ДБ като "незрял". От думите му стана ясно, че ГЕРБ не се отказва от външното министерство и не приема равното разпределение на позициите в регулаторите.

Предложението на ПП-ДБ е в регулатори (като КЕВР, КЗК, КЗП) постовете да бъдат равно разпределени между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, като и кандидатурите да не са ярки политически фигури.

"От първите 10 реда, които ми прочете Мария Габриел, разбрах, че избори 2 в 1 са логичен завършек на некоалицията", каза Борисов.

Ако документът не бъде приет, ПП-ДБ предлага да има предсрочни избори, които да съвпаднат с тези за европейски парламент през юни 2024 г.

Борисов отхвърли и идеята за разпределение поравно на постовете в регулаторите, които са с изтекъл мандат. Той определи това като "парцелиране". Само преди два месеца обаче от партията му обсъждаха варианта ДПС да участва в една трета от избирането и управлението на регулаторите и специалните служби.

Какво каза Пеевски

Подобно на Борисов, санкционираният от САЩ за корупция Делян Пеевски разкритикува предложението на ПП-ДБ за разпределение поравно на постове в регулаторите като "делкане". Пеевски каза, че ДПС няма да участва в това, и заплаши партията му да попречи на избора на нови членове на регулаторите.

За целта са нужни 160 гласа, а сами ГЕРБ и ПП-ДБ нямат толкова.

"ГЕРБ да си преценяват, ние сме казали, че не участваме, в това няма нищо за хората, има само делкане на служби, делкане на прокуратура, делкане на съд, делкане на антикорупционна агенция", каза Пеевски.

Въпреки че официално не е част от управлението, ДПС участва като вносител в почти всички законопроекти на ПП-ДБ и ГЕРБ.

"Много звучен шамар за Борисов"

Лидерката на БСП Корнелия Нинова нарече предложения договор "меморандум на позора на ПП-ДБ".

"Партиите, които щяха да изчегъртват ГЕРБ, арестуваха Борисов и щяха да сменят модела на управление, сега предлагат същия модел и на Борисов - 50% от държавата", каза тя в сряда.

По думите на Нинова договорът е и "много звучен шамар за Бойко Борисов", защото ако изобщо ГЕРБ седне на преговори по този договор, това ще означава, че "той е поставил на колене партията си пред ПП-ДБ".

Според Нинова единственият изход от тази ситуация е избори две в едно.

Не ултиматум, а покана за преговори

Същия ден съпредседателите на ПП-ДБ Кирил Петков и Атанас Атанасов защитиха предложението си към ГЕРБ. Атанасов каза, че то "на практика представлява покана за преговори към нашите фактически коалиционни партньори".

"Меморандумът не е ултиматум към ГЕРБ, а отворена позиция, за да стигнем до разбирателство", каза Петков.

Проектът на ПП-ДБ идва 15 дни преди очакваната ротация на Министерския съвет, в която кабинетът на премиера Николай Денков (ПП-ДБ) трябва да подаде оставка и за министър-председател да бъде избрана сегашната външна министърка Мария Габриел (ГЕРБ-СДС).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG