Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Смяна на подхода". ПП-ДБ предлагат на ГЕРБ договор за реформи или избори


Кирил Петков и Христо Иванов смятат, че правителството трябва да бъде несъмнено реформаторско и да продължи с промените в съдебната система
Кирил Петков и Христо Иванов смятат, че правителството трябва да бъде несъмнено реформаторско и да продължи с промените в съдебната система

"Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) предлага на ГЕРБ договор за реформи или предсрочни избори. Това става ясно от проект за меморандум, публикуван във вторник вечерта на сайта на формацията.

Документът предлага как и кога да се извършат назначенията в регулаторите, реформите в съдебната система и в спецслужбите.

Той съдържа предложения за общите политически приоритети на двете коалиции и за начина, по който ще се взимат решенията до края на пълния четиригодишен управленски мандат.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не даде нито положителен, нито отрицателен отговор на предложението. БТА цитира реторичен въпрос на бившия премиер, който е помолен за коментар пред активисти на партията си в Костенец: "Какво ще подписваме ние, какво ще говорим?"

Проектът на ПП-ДБ идва 15 дни преди очакваната ротация на Министерския съвет, в която кабинетът на премиера Николай Денков (ПП-ДБ) трябва да подаде оставка и за министър-председател да бъде избрана сегашната външна министърка Мария Габриел (ГЕРБ-СДС).

През лятото на миналата година двете коалиции се договориха, че Николай Денков ще бъде премиер в продължение на само 9 месеца. Този срок изтича на 6 март.

В проекта, предложен от ПП-ДБ във вторник, се казва, че Денков ще подаде оставка именно на тази дата, "независимо от това дали дотогава е постигнато разбирателство по всички теми".

В последните месеци ПП-ДБ бяха критикувани за това, че договорът им за управление с ГЕРБ-СДС не е разписан в подробности като политическо споразумение и че този факт излага на риск едновременно политиката и стабилността на изпълнителната власт по време на ротационните правителства.

Предложението на ПП-ДБ за подобен документ идва на фона на напрежение с ГЕРБ-СДС, свързано с предстоящата ротация.

В проекта пише, че ако страните постигнат съгласие, текстът ще се гласува в парламента "под формата на декларация". Това означава, че и други политически сили ще могат да го подкрепят, а не само двете коалиции - ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, които се споразумяват.

След август 2023 г. ДПС започна да говори като партия, представляваща кабинета Денков, макар че движението формално не е част от управляващото мнозинство.

Ако документът не бъде приет, ПП-ДБ смятат, че трябва да има предсрочни избори, които са съвпаднат с тези за европейски парламент през юни 2024 г.

Неочакваното предложение на ПП-ДБ дойде часове след като Би Би Си излъчи интервю с премиера Денков. В него той увери, че ПП-ДБ нямат "намерение да развалят това правителство в следващите месеци или дори години".

В изявление пред медиите съпредседателят на ПП Кирил Петков каза, че напоследък разговорите с партньорите стават все по-трудни. "Затова решихме да направим смяна на подхода – изработихме меморандум, който е нашата начална преговорна позиция", каза той.

Петков определи като най-важен аспект от документа частта, засягаща регулаторите.

Тази част предвижда равно разпределение на постовете между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, график за определянето на членовете на регулаторите и правила за носене на политическа отговорност за номинациите. Кандидатите трябва да преминат през тест за интегритет и проверка за корупция.

Меморандумът включва още незабавно избиране на членовете на Комисията за предотвратяване на корупцията, мерки за повишаване на доверието в изборния процес, продължаване на реформите в електронното управление и реформа в службите.

Проектът предвижда до 1 юни 2024 г. да се променят законите за дейността на ДАНС и ДАТО, а след това да се пристъпи към промени в състава на службите.

Отделна част е посветена на мерките, които да позволят пълноценно функциониране на временната парламентарна комисия за убития Мартин Божанов - Нотариуса.

"Случаите с Нотариуса и Осемте джуджета показаха, че няма органи, които да разследват, а именно затова бе създадена Антикорупционна комисия. Има данни, че се е злоупотребявало със със специални разузнавателни средства", каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов. Той добави, че трябва да се стартира избор на ново Бюро за контрол на СРС.

В съобщението на ПП-ДБ пише, че проектът за меморандум е изпратен на ГЕРБ-СДС и представлява основа за предстоящи преговори.

Във вторник Бойко Борисов уточни, че нито той, нито Мария Габриел ще бъдат в България по време на ротацията на 6-7 март. Той прогнозира "катастрофа" и за ГЕРБ, и за ПП-ДБ, ако двете коалициии продължат след тази дата "по същия начин".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG