Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Минимални промени". Кои министри си тръгват след ротацията


Кирил Петков
Кирил Петков

Ротация, смяна на министри и разпределяне на постове. В началото на март премиерът Николай Денков трябва да подаде оставка, а на негово място да бъде избрана Мария Габриел. Това е договорката между „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ГЕРБ, но тя съвсем няма задължителен характер.

За първи път България се управлява от правителство на ротационен принцип. В него „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) са в коалиция с ГЕРБ и подкрепени от ДПС.

Очакваната смяна на премиера през март и разпределението на министерските постове вече е във фокуса на политическото говорене. Основният проблем е свързан с външно министерство. ГЕРБ искат Габриел да е едновременно премиер и външен министър. От „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) не са съгласни и настояват на този пост да е Денков.

„Само двама министри трябва да бъдат сменени“, каза за Свободна Европа съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков и уточни, че това е личната му позиция. Единият е министърът на здравеопазването Христо Хинков, който сам каза, че не иска да остане на поста след ротацията. Другият е министърът на електронното управление Александър Йоловски. Около това министерство имаше напрежение по време на местните избори и сертифицирането на машините за гласуване.

В "Студио България" на Свободна Европа Генка Шикерова разговаря дълго с Кирил Петков за отношенията между ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС преди ротацията.

Петков обясни своя съюз с ДПС и ГЕРБ с това, че след като избирателите на тези две формации няма да се "изпарят", по-добре е ПП-ДБ да намери с тях компромис.

По-рано Петков беше известен като един от най-силните критици на ГЕРБ и ДПС, а формацията му постигна електорален успех благодарение включително и на тези послания.

Най-важното от интервюто

  • "Ако махнете Бойко Борисов, ще дойде следващият. Защото тази общност [от избиратели] ще търси такъв човек".
  • "Осъзнаването е, че е много лесно да кажеш: този е виновен. Много по-трудно е как да променя цяла България, осъзнавайки, че ние трябва да променим правилата, по които всички да бъдат съдени по един аршин".
  • "Аз в началото много исках да се правя на Сарафов. Исках да отсъждам: вие сте за затвора, вие не сте. Няма смисъл от това".
  • "Сега го възприемам Пеевски като човек, зад когото има 400 хил. гласоподаватели, които независимо дали Пеевски е отпред или не, те няма да се изпарят".
  • "Едно от големите неща, които направихме е, че сега задкулисието седи на първи ред на парламента. Бившето задкулисие. Сега всички сме на първия ред".
  • "Докато не светнем светлината в съдебната власт, в регулаторите и в службите, ние ще продължим да се чувстваме все едно сме на театър".
  • "Ротацията, за да се случи, няма как само ние да сме доволни. Няма как само те да са доволни. Трябва някакъв взаимно приемлив компромис, където и двете страни да са недоволни, но са готови да го приемат".

Отношенията с Борисов и Пеевски

Според Кирил Петков основната задача пред управлението е да бъдат променени правилата така, че всички "да бъдат съдени по един аршин". Той каза: "моята задача като политик не е да се правя на [Борислав] Сарафов (изпълняващият функцията главен прокурор – бел.ред). Аз в началото много исках да се правя на Сарафов. Исках да отсъждам: вие сте за затвора, вие не сте. Няма смисъл от това“, каза Кирил Петков.

През август 2022 г. Петков беше казал, че с Борисов „няма как да се направи съдебна реформа, защото при работеща система трябва да влезе в затвора“. Заради тези думи Борисов заведе дело срещу Петков, но по-късно оттегли иска си.

Петков каза, че възприема лидера на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, който е и санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания, „като човек, зад когото има 400 хил. гласоподаватели, които независимо дали Пеевски е отпред или не, те няма да се изпарят“.

Според Кирил Петков „докато не светнем светлината в съдебната власт, в регулаторите и в службите, ние ще продължим да се чувстваме все едно сме на театър“. Кирил Петков каза, че „за първи път от 30 години започваме да пропукваме т.нар перманентна власт, която се крие в тези три недемократични части на властта“. Според него „промяната, която ние правим в момента размества пластовете и хора като [Мартин Божанов] отпадат“. Мартин Божанов - Нотариуса беше убит в началото на февруари. Той беше осветен в разследване на Антикорупционния фонд за корупционна мрежа за влияние в съдебната система.

Ротацията на кабинета

Ротацията в кабинета Денков-Габриел трябва да стане в началото на март. Основният спор е свързан с искането на ГЕРБ Мария Габриел да е едновременно премиер и външен министър. От ПП-ДБ искат Денков да е начело на външното министерство.

„Ако Габриел стане и външен министър, на нас ни се отрязва институционалния достъп до европейските институции, европейските лидери и другите външни партньори, който от наша гледна точка дава дисбаланс“, каза Кирил Петков. Според него, за да стане ротацията, „ние трябва да направим минимални промени“. По думите му „ротацията, за да се случи, няма как само ние да сме доволни. Няма как само те да са доволни. Трябва някакъв взаимно приемлив компромис, където и двете страни да са недоволни, но са готови да го приемат“.

Кирил Петков каза, че в края на годината изтича споразумението между Русия и Украйна за транзит на газ. Това означава Русия да търси алтернативни пътища за доставки на газ в Европа. „Нашето правителство пречи на Русия за интереси за 50 млрд. и ако ние влезем във филма да предадем властта, има голяма опасност да попаднем в руските интереси. Руските интереси, които са държали там, където сме“, каза Петков.

Според него „истинският избор е нашата група остава ли в пълна опозиция или продължава с малки стъпки да прави промени в системата, така че тази система да започва да работи“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG