Връзки за достъпност

Извънредни новини

Започва повторно удостоверяване на машините за гласуване


Министърът на електронното управление Александър Йоловски
Министърът на електронното управление Александър Йоловски

Министърът на електронното управление Александър Йоловски започва процедура за удостоверяване на машините за втория тур на местните избори, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Новината идва ден след като Върховният административен съд (ВАС) взе окончателно решение машините да бъдат върнати за предстоящия балотаж. Съдът обяви за незаконно решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) от петък, два дни преди първия тур, да забрани машинния вот.

Удостоверяването на съответствието на машините според Изборния кодекс е изрична компетентност на министъра на електронното управление.

Екипите по сертифициране на Министерството на електронното управление (МЕУ) ще работят извънредно и ще повторят вече извършени процедури по удостоверяване, които бяха подписани в срок преди първия тур от зам.-министър Михаил Стойнов. При новата процедура ще се подпише министър Йоловски, за да се избегнат рискове за повторна отмяна на машинния вот, добавя БТА.

Всяка стъпка от новата процедура ще бъде документирана. МЕУ ще поиска във вторник от ЦИК разрешение за пълна публичност и прозрачност на всички стъпки от процеса по удостоверяване, които се изпълняват от министерството.

Йоловски е поканил представители на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), на партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирани за участие в изборите, на неправителствените организации, регистрирани наблюдатели на съответния вид избор, както и на Българската академия на науките да наблюдават процеса. Те ще получат достъп до цялата информация по реда, определен от ЦИК.

Официалният мотив на ЦИК да отмени машинното гласуване беше, че МЕУ не е изпратило документа за удостоверяване, че машините са сертифицирани. Той обаче беше изпратен още в петък вечерта.

Няколко часа по-рано ГЕРБ, ДПС, “Възраждане”, “Има такъв народ” (ИТН) и БСП поискаха да се гласува само с хартиени бюлетини, като се позоваха на справка на ДАНС, в който се твърди, че зам.-министърът Стойнов е заподозрян в опит да манипулира кода на машините. В събота ЦИК призна, че именно данните на ДАНС са били причината за отмяната на машинния вот, а липсата на документа от МЕУ е бил просто формален повод.

Справката на ДАНС беше разпространена през уикенда от Атанас Атанасов от “Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ), като от съдържанието ѝ стана ясно, че изводите в нея се основават на предположения. Стойнов отрече всички твърдения за манипулации. Премиерът Николай Денков също ги отхвърли и нарече случая “класически пример за активно мероприятие”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG