Връзки за достъпност

Извънредни новини

На втория тур от местните избори ще се гласува машинно. Решението на ЦИК е незаконно, реши съдът


Тричленен състав на Върховния административен съд разгледа в понеделник жалбите срещу решението на Централната избирателна комисия за отмяна на машинното гласуване.
Тричленен състав на Върховния административен съд разгледа в понеделник жалбите срещу решението на Централната избирателна комисия за отмяна на машинното гласуване.

Върховният административен съд (ВАС) отмени като незаконно решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) от петък на местните избори да не се ползват машините за гласуване, съобщи правният портал “Лекс” в понеделник вечерта.

Според съдебното решение отмяната на машинното гласуване е приета за незаконосъобразна в частта за втория тур от местния вот, но по отношение на първия жалбите са отхвърлени, предаде БТА. Мотивите на съда се очаква да бъдат публикувани по-късно.

Официалният мотив на ЦИК да отмени машинното гласуване беше, че Министерството на електронното управление (МЕУ) не е изпратило документ, който удостоверява, че машините са сертифицирани. Той обаче беше изпратен още в петък вечерта.

Това стана няколко часа, след като ГЕРБ, ДПС, “Възраждане”, “Има такъв народ” (ИТН) и БСП поискаха на местните избори да се гласува само с хартиени бюлетини заради справка на ДАНС, в която се излагат твърденията, че зам.-министър на електронното управление е заподозрян в опит да манипулира кода на машините.

В събота от ръководството на ЦИК признаха пред медиите, че именно данните на агенцията са били причината за отмяната на машинния вот на местните избори, а липсата на документа от МЕУ е бил просто формален повод.

Въпросната справка беше огласена през уикенда от Атанас Атанасов от “Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ). От съдържанието ѝ стана ясно, че изводите в нея се основават на предположения.

Заподозреният зам.-министър Михаил Стойнов пък отрече всички твърдения, че се е опитвал да манипулира машините и на свой обвини ДАНС, че справката е пълна с “неверни твърдения”. Премиерът Николай Денков също отхвърли лансираните съмнения, обобщавайки случая като “класически пример за активно мероприятие”.

Междувременно ПП-ДБ атакува решението на ЦИК пред съда, където постъпиха общо 10 жалби. Те обаче не бяха разгледани веднага, защото се оказа, че в сградата на ВАС през уикенда няма кой да администрира жалбите, за да бъде проведено заседание. Така върховните съдии се събраха чак в понеделник, а на първия тур от местните избори се гласуваше само с хартиени бюлетини.

Сега тричленният състав на ВАС с председател Румяна Борисова и членове Любомира Мотова и Светослав Славов връща обратно машинното гласуване. Така то ще може да се използва още на балотажа в неделя. Решението на върховните съдии е окончателно.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG