Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Кодът е 500 000 реда". Михаил Стойнов каза, че справката на ДАНС за него е пълна с "неверни твърдения"


Зам.-министърът по електронното управление Михаил Стойнов
Зам.-министърът по електронното управление Михаил Стойнов

Видеозаснемането е задължителна част от процедурата по удостоверяване на машините, а твърденията на ДАНС са неверни. Това твърди зам.-министърът по електронното управление Михаил Стойнов в свое писмено изявление в понеделник.

В петък справка на Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС) стана повод Стойнов да бъде обвинен в опит за манипулиране на машините за гласуване чрез снимането му. Това доведе до решение на Централната избирателна комисия (ЦИК) за отмяна на машинния вот.

В понеделник Стойнов заяви, че тази справка е "пълна с непроверени и неверни твърдения". Той обясни, че нито една част от този процес не е тайна.

"Според вътрешните правила на Министерството на електронното управление (МЕУ) прилагането на снимки и видеоматериал към документите, които удостоверяват, че машините са тествани и годни за гласуване, е задължително", казва той.

По думите му направения от него видеозапис е бил прехвърлен на защитена служебна флашка, която е била предадена на ръководителя на екипа по удостоверяване. След прехвърлянето той е изтрил всички видеа и снимки от телефона си, който впоследствие доброволно е предал на ДАНС, става ясно от изявлението му.

Освен това той добавя, че извършените от него действия са се случили в официалната зала за удостоверяване на машините, която е оборудвана с камери. Стойнов казва още, че министерството разполага само с тестови машини, с които не може да се гласува.

Твърденията, че е записал изходния код, Стойнов определя като "практически невъзможни", тъй като "кодът е 500 000 реда".

"Само тестов софтуер върху тестова машина", казва той и добавя, че изграждането на изходния код на машините се случва само веднъж под ръководството на Централната избирателна комисия (ЦИК). Тогава по думите му е бил генериран и ключът за машините.

"От този момент нататък никой освен ЦИК не може да "пипне кода" за изборите и да промени нещо в доверено изградения софтуер. А задачата на техния експерт (доц. Златогор Минчев от БАН) е да съблюдава единствено ЦИК да имат достъп до генерираните ключове", казва той.

На това събитие се конфигурира и една машина за гласуване, като това не е било забранено за снимане от ЦИК и от представителите на политическите партии. Това действие е повторил Стойнов няколко дни по-късно, но в тестова среда, обяснява той.

Междувременно в понеделник председателят на ДАНС Пламен Тончев беше изслушан в парламентарната комисия за контрол на службите, но отказа да коментира темата пред медиите.

В петък, само два дни преди местните избори, ЦИК гласува възможността за гласуване с машина да отпадне. Комисията съобщи, че причината е изнесен в петък доклад на ДАНС, според който машините са компрометирани. Искането за изцяло хартиен вот беше подкрепено и от ГЕРБ, ДПС, “Възраждане”, “Има такъв народ” (ИТН) и БСП.

От ПП-ДБ заявиха, че ще обжалват решението на ЦИК пред съда. Това обаче не можа да се случи преди изборите в неделя. В събота решението на ЦИК предизвика протести в София и Варна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG