Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как убийството на Нотариуса принуди прокуратурата да заговори за влиянието му в съдебната власт


Колаж с кадър на убития Мартин Божанов-Нотариуса от разследване на Антикорупционния фонд на фона на частния клуб за магистрати, за който свидетели твърдят, че е контролиран от него в продължение на години.
Колаж с кадър на убития Мартин Божанов-Нотариуса от разследване на Антикорупционния фонд на фона на частния клуб за магистрати, за който свидетели твърдят, че е контролиран от него в продължение на години.

Мъж с прякор е застрелян пред дома си. Той е неизвестен за широката публика, но името му често се чува в съдебната система. От години е подозиран в имотни измами, но остава недосегаем. Дори заплашва съдии. Накрая се разбира, че е свързан и с таен клуб за магистрати. Как реагира прокуратурата?

Улица "22 септември" в София е спокойна къса пряка на улица "Гео Милев" и води към гърба на пазара "Ситняково". Намира се в жилищен район и едва ли случаен минувач би я запомнил с нещо особено. Години наред обаче едно заведение там се отличава заради скъпите коли пред него, въоръжената охрана, затъмнените прозорци и множеството камери.

Името му също привлича вниманието. То се казва SS, но по нищо не личи дали съвпадението с абревиатурата на паравоенната организация в Нацистка Германия (Schutzstaffel - от немски език) е умишлено. Това е частен клуб, в който се влиза само с членски магнитни карти. Той има и герб, който напомня стилистиката на отличителния знак на Главната дирекция "Национална полиция" в МВР, но всъщност е леко променено копие на герба на Красноярския край в Русия.

Клубът от няколко години е затворен и широката публика едва ли щеше да научи за неговото съществуване, ако преди седмица не беше убит Мартин Божанов, по прякор "Нотариуса".

След покушението му се оказа, че и службите, и прокуратурата знаят, че именно убитият е контролирал този клуб и в него тайно са членували действащи магистрати. И макар че приживе Божанов е разследван като лидер на престъпна група, заведението досега не е претърсвано. До сряда вечерта, когато в него влязоха разследващи.

Тази закъсняла реакция допълнително засилва съмненията, че протекциите, с които се е ползвал Божанов до смъртта си, може да останат скрити, за да не се разплете цялата му мрежа на влияние.

Съмненията бяха провокирани от факта, че прокуратурата започва да го разследва повече от две години, след като бившият главен прокурор Иван Гешев е информиран от Висшия съдебен съвет (ВСС), че двама съдии са заплашвани от Нотариуса.

Към това се добавя и обстоятелството, че близо две години тя не реагира и на журналистическо разследване за Божанов. В него той е описан като брокер на влияние в закритите междувременно специализирани съд и прокуратура. Те се помещаваха на пешеходно разстояние от тайния му клуб.

Гербът на клуб SS (вляво) напомня на този на националната полиция (в средата), но всъщност е почти идентично копие на герба на Красноярския край в Сибир, Русия.
Гербът на клуб SS (вляво) напомня на този на националната полиция (в средата), но всъщност е почти идентично копие на герба на Красноярския край в Сибир, Русия.

Какво е търговия с влияние

Търговията с влияние е специфично корупционно престъпление, което се наказва със затвор до 10 години. За целта трябва да бъде доказано, че някой иска да накара чрез подкуп "или каквато и да е облага" съдия, прокурор, следовател, съдебен заседател или служител на МВР да извърши нещо по служба в негов интерес.

Фактите за дейността на убития Божанов, станали известни досега, навеждат на мисълта, че той може да се е занимавал точно с това:

  • голям брой сигнали срещу него, които не водят до нищо;
  • контакти с действащи магистрати в охраняван таен клуб;
  • липса на реакция от прокуратурата дори при публични разкрития;
  • демонстриран висок стандарт на живот.
Това е една почти митична личност.
Нели Куцкова

"Това е една почти митична личност, за която всички сме чували", каза пред Нова телевизия дългогодишната съдия Нели Куцкова, пенсионирана през 2022 г. "Чували сме, че по много дела се бърка, чрез кои адвокати работи."

По нейните думи "практиката показва, че само с протекции в прокуратурата не става, трябва да има и на други места". Куцкова предположи, че може да става дума за политици.

Нейната колега съдия Владислава Цариградска е един от двамата съдии, заедно с Цветко Лазаров, които през 2020 г. разказаха публично пред Съдийската колегия на ВСС, че са заплашвани от Нотариуса и свързани с него лица заради разглеждани от тях дела. През 2021 г. протоколът от изслушването им беше изпратен на Гешев, но реакция на прокуратурата не последва.

В неделя Цариградска разказа за своя случай от 2019 г. пред бТВ. Тя акцентира върху това, че тогава е била предупредена чрез нейна роднина да внимава, защото Божанов е "много близък с Иван Гешев и Пеевски". И добави, че в края на 2022 г. Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) в МВР е предала на Софийската градска прокуратура (СГП) данни за Нотариуса с мнение, че той ръководи престъпна група за търговия с влияние.

Тези факти допълниха сюжета от разследването на Антикорупционния фонд (АКФ) от 2021 г. "Списък за бърз контрол". В него става въпрос за ареста на бизнесмена Веселин Денков, на чиято жена - бившата Мис България Ивайла Бакалова, са поискани 100 хиляди евро, за да бъде освободен.

В рамките на разследването Бакалова записва разговори с различни хора, някои заснети със скрита камера. Сред тези, с които обсъжда възможностите за освобождаването на Денков, са Мартин Божанов, адвокатът и бивш антимафиот Емил Писков и Яне Янев, бивш депутат и екссъветник на Бойко Борисов, докато беше премиер. Реакция на прокуратурата отново няма.

Разследването от 2023 г.

След убийството на Божанов стана ясно, че всички тези случаи всъщност са били обединени в едно общо разследване, образувано чак в края на април 2023 г. Това се случва непосредствено преди избухването на открития конфликт на Гешев с ГЕРБ и ДПС, които през май изведнъж настояха за оставката му. Това доведе и до неговото уволнение с решение на ВСС през юни.

До разследването се стига, след като в ГДБОП започва разработка срещу групата на Божанов по времето, когато МВР се оглавява от Бойко Рашков.

Това досъдебно производство продължава да се води и в момента срещу предполагаема престъпна група за имотни измами, пране на пари, принуда на съдии и "всички други съпътстващи престъпления, които могат да бъдат свързани с решаването на конкретни дела, включително търговия с влияние или подкупи", казаха от СГП.

Два дни след убийството, на 2 февруари, заместник градският прокурор Иво Илиев заяви пред медиите, че е предстояло повдигане на обвинение срещу Божанов, "но при това стечение на обстоятелствата обективно няма какво да стане". Тогава Иванов не спомена търговия с влияние.

Ден по-късно журналистът Николай Стайков, който е сред авторите на разследването на АКФ, за пръв път огласи информацията, че свидетели са свързали Нотариуса с тайния магистратски клуб SS.

На следващия ден, 4 февруари, последва телевизионното интервю на съдия Владислава Цариградска, която разказа, че 6 месеца се е движела с охрана заради заплахите от Нотариуса.

Адска машина за ликвидиране на хора и за дирижиране.
Владислава Цариградска

"Аз подозирам, че това са структури, функциониращи десетилетия, а и вероятно ще продължат да функционират толкова, ако не се проведе истинско разследване. Защото личността на Божанов, както и моята личност, са без значение. Важна е тази адска машина за ликвидиране на хора и за дирижиране", каза съдията на въпрос дали е разбрала кой стои зад Божанов.

Тя отбеляза, че прокуратурата образува разследване цели 4 месеца след постъпилата информация от ГДБОП, като "вади най-безобидното - това са имотните измами на Мартин Божанов, и по някакъв начин ще спре или ще прикрие всичко останало, което всъщност е същественото".

Обърканите обяснения за клуба

Телевизионните участия на Стайков и Цариградска бяха последвани от разкритието на заместник градския прокурор Христо Кръстев пред бТВ, че двама негови колеги, работили по този случай, също са заплашвани от Нотариуса.

Прокуратурата обаче запази мълчание до вторник по повод информацията, че Божанов е контролирал таен клуб за магистрати, а ГДБОП го е уличила като лидер на банда за търговия с влияние още през 2022 г.

Това беше официално потвърдено от градската прокурорка на София Илиана Кирилова и Кръстев на дълга пресконференция на 6 февруари. На нея двамата за пръв път публично декларираха, че колегите им търсят доказателства за всички престъпления, в които е заподозряна групата на Божанов, включително и търговия с влияние.

Кирилова обаче призна, че СГП досега не е работила по линия на тайния магистратски клуб, въпреки че евентуалното установяване на повече негови членове би могло да помогне на разследването.

"Това за този клуб стана известно от Антикорупционния фонд. Ние не сме работили в насока на този клуб. Това е ново сега, търсим възможност да видим евентуално... Ние сме работили в друга насока – ползвал ли е Мартин Божанов протекции на съдии, на прокурори", каза градската прокурорка.

На въпрос на Свободна Европа към директора на ГДБОП Явор Серафимов, който също присъстваше на пресконференцията, дали и неговата служба е разбрала за клуб SS едва в събота - от интервюто на Стайков, той опроверга Кирилова. Серафимов се обърна към нея с думите, че тази информация е присъствала в справката от края на 2022 г.

"Има споменаване от бившата му съпруга [на Божанов], но пак ви казвам, не е работено върху този клуб. Посещенията в клуба, в който и да е клуб, не означават, че магистратите, които са изредени, са извършили някакви престъпления. Повтарям, работим по този клуб и като имаме резултат, ще ви кажем", започна да си противоречи градската обвинителка.

След нея се включи Кръстев, за да подчертае, че СГП знае за клуба от края на 2022 г. и "има по делото конкретни имена, които са споменати и които са обект на разследване".

Полицаи свалят магнитните четци от вратите на клуб SS в сряда вечерта, 7 февруари 2024 г.
Полицаи свалят магнитните четци от вратите на клуб SS в сряда вечерта, 7 февруари 2024 г.

"Но, за да се внесе обвинение за подкуп или за търговия с влияние, доказателствата трябва да бъдат, ако ли не преки, то поне верига от косвени доказателства, които да водят до единствения възможен извод, че именно този магистрат по конкретно дело е извършил нарушение или е взел подкуп", добави заместникът на Кирилова.

По думите на самата Кирилова, "ако едно такова обвинение се повдигне и се вкара с обвинителен акт в съда [сега], ние ще сме на позицията "една жена казала".

Повече от 24 часа по-късно, в сряда вечерта, прокуратурата и полицията влязоха в клуб SS, за да направят претърсване. По думите на вътрешния министър Калин Стоянов са иззети флашки, документи, компютри. Полицаи свалиха и магнитните четци от вратите на клуба

С разпит на Пеевски, без разпит на Пеевски

Друг проблематичен момент се оказа отговорът на въпроса дали СГП възнамерява да разпита Иван Гешев и Делян Пеевски във връзка с отправеното към Цариградска предупреждение.

Пеевски беше санкциониран от САЩ и Великобритания за корупция, но сега играе водеща роля в управляващото мнозинство и е кандидат да оглави ДПС. Той дори пръв инициира създаването на анкетна комисия за Божанов.

"След това интервю [на Цариградска пред бТВ] ще бъдат вероятно извикани и лицата, които се сочат от съдия Цариградска, че на нея племенницата ѝ е казала да внимава, тъй като Мартин Божанов е близък с бившия главен прокурор и с народния представител Делян Пеевски", каза прокурор Кирилова във вторник.

По отношение на народния представител Делян Пеевски няма никакви доказателства.
Илиана Кирилова

Но в сряда последва нейно противоположно изявление: "Категорично заявявам, че по отношение на народния представител Делян Пеевски няма никакви доказателства той да се е познавал с покойния Божанов, както и да е бил близък с него. [...] Поради тази причина няма основание той да бъде разпитван."

То съвпадна с коментар на Пеевски пред журналисти в парламента, които го попитаха дали е бил близък с убития Божанов: "Вие била ли сте близка с него? Ами, и аз не съм."

"Никога не съм чул за тоя човек, нито за подобни клубове", коментира и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Гешев също отрече пред Свободна Европа да познава Божанов, но ден по-късно каза, че го е виждал, когато веднъж той е проследил кортежа му и е бил задържан за кратко. Такава информация никога не е била огласявана публично от прокуратурата.

Борисов и Пеевски от години се свързват със задкулисно влияние в съдебната система, като партиите им открито подкрепяха Гешев преди избора му за главен прокурор и през по-голямата част от недовършения му мандат. През 2023 г. обаче оттеглиха доверието си от него и същото мнозинство във ВСС, което го избра на поста в края на 2019 г., го и уволни.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

XS
SM
MD
LG