Връзки за достъпност

Извънредни новини

Обрат след 24 часа. Прокуратурата няма да разпитва Пеевски за Нотариуса


Градската прокурорка на София Илияна Кирилова
Градската прокурорка на София Илияна Кирилова

Софийската градска прокуратура (СГП) няма да разпитва председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски по разследването за предполагаемата организирана престъпна група на убития Мартин Божанов-Нотариуса. Това съобщи в сряда ръководителката на СГП Илиана Кирилова пред "24 часа".

Ден по-рано самата Кирилова допусна, че Пеевски и бившият главен прокурор Иван Гешев трябва да бъдат извикани на разпит по случая, след като съдия Владислава Цариградска публично заяви, че е била предупредена да внимава с Божанов, защото е "много близък с Иван Гешев и Пеевски".

Цариградска и колегата ѝ Цветко Лазаров разказаха пред Висшия съдебен съвет (ВСС) още през 2020 г., че са били заплашвани от Нотариуса и свързани с него лица заради конкретни съдебни дела, които разглеждат като съдии. ВСС дори изпрати протокола от изслушването им на тогавашния главен прокурор Гешев, но публична реакция на прокуратурата не последва.

След убийството на Божанов преди седмица се разбра, че той е обект на разследване от април 2023 г., включително и заради показанията на Цариградска, Лазаров. От СГП вече съобщиха, че разследват по случая организирана престъпна група за имотни измами, пране на пари и "всички други съпътстващи престъпления, които могат да бъдат свързани с решаването на конкретни дела, включително търговия с влияние или подкупи".

В неделя съдия Цариградска разказа пред бТВ за пореден път обстоятелствата около заплахата, отправена ѝ от Божанов и свързана с това клеветническа кампания срещу нея в таблоидни сайтове.

"След това интервю [на Цариградска] ще бъдат вероятно извикани и лицата, които се сочат от съдия Цариградска, че на нея племенницата ѝ е казала да внимава, тъй като Мартин Божанов е близък с бившия главен прокурор и с народния представител Делян Пеевски", каза прокурор Кирилова във вторник по време на пресконференция.

Ден по-късно обаче тя твърди пред в. "24 часа" обратното. Изявлението ѝ пред медията съвпада с публичен коментар от самия Пеевски, който каза пред журналисти в парламента, че не е бил "близък" с Божанов.

"Категорично заявявам, че по отношение на народния представител Делян Пеевски няма никакви доказателства той да се е познавал с покойния Божанов, както и да е бил близък с него. Това е от разпитите на всички свидетели, проведени до момента. Поради тази причина няма основание той да бъде разпитван", казва градската прокурорка в сряда.

Предния ден тя и заместникът ѝ Христо Кръстев казаха още, че обект на разследването са евентуалните протекции, които Божанов е имал от действащи магистрати. Ще се установява и кои техни колеги от съдебната система са посещавали частния му клуб SS в района на закрития вече Специализиран наказателен съд.

Междувременно парламентът създаде в сряда временна анкетна комисия, която да проучи дейността на Нотариуса. За това призова Антикорупционният фонд, публикувал разследване, свързано с Божанов, още през 2021 г. Първият депутат, който откликна публично на този призив, беше Пеевски. След него подкрепа дойде и от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG