Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата знае за клуба на Мартин Нотариуса от 2022. Той е разследван като престъпен лидер


Частният клуб SS, за който се предполага, че е контролиран от убития Мартин Божанов-Нотариуса. Той се намира до пазар "Ситняково", но е затворен от няколко години.
Частният клуб SS, за който се предполага, че е контролиран от убития Мартин Божанов-Нотариуса. Той се намира до пазар "Ситняково", но е затворен от няколко години.

Прокуратурата знае за съществуването на частен клуб на убития Мартин Божанов-Нотариуса, в който са членували магистрати, от края 2022 г. Тази информация е изпратена на Софийската градска прокуратура (СГП) от Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) с мнение, че Божанов е част от организирана престъпна група за търговия с влияние.

Това обяви ръководството на СГП във вторник, седмица след убийството на Нотариуса край София и три дни, след като журналистът Николай Стайков от Антикорупционния фонд (АКФ) съобщи публично за този клуб.

В края на миналата седмица разследващите заявиха, че Божанов е бил елиминиран в момент, когато е предстояло да му бъде повдигнато обвинение във връзка с дело за имотни измами, пране на пари и принуда на магистрати.

Във вторник държавното обвинение уточни, че всъщност разследва Нотариуса като лидер на организирана престъпна група, създадена не само за имотни измами, но и за "противозаконно влияние" върху магистрати. След смъртта му досъдебното производство продължава по отношение на останалите предполагаеми членове на групата. За последно то е било удължено на 27 декември за срок от два месеца.

"Ние не сме работили в насока на този клуб, но сега търсим възможност да видим евентуално. Ние сме работили в насока - ползвал ли е Мартин Божанов протекции на съдии и на прокурори, което става много трудно. Ние трябва да имаме убедителни доказателства за това, защото аз съм сигурна, че ако едно такова обвинение се повдигне и се вкара с обвинителен акт в съда, ние ще сме на позицията "една жена казала", коментира градската прокурорка на София Илиана Кирилова.

"По делото има конкретни имена, които са споменати и са обект на разследване, но за да се внесе обвинение за подкупи и търговия с влияние трябват преки доказателства или верига от косвени, които да доказват това. Има споменаване на клуба от бившата му съпруга", добави заместникът ѝ Христо Кръстев.

До това разследване се стигна, след като съдиите Владислава Цариградска и Цветко Лазаров публично обявиха, че са били заплашвани от Божанов. Двамата магистрати дори бяха изслушани от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), но тогава това не провокира реакция на прокуратурата.

След убийството на Нотариуса държавното обвинение се активизира и временният главен прокурор Борислав Сарафов разпореди служебна проверка на всички материали за него в прокуратурата. Беше разпространена и справка, от която стана ясно, че са водени общо 25 преписки и досъдебни производства, свързани с дейността му.

Към разследването за организирана престъпна група бяха включени и разкритията на Антикорупционния фонд за схема за влияние в закрития вече Специализиран наказателен съд, за която свидетелства бившата Мис България Ивайла Бакалова.

В неделя съдия Цариградска разказа пред бТВ, че от нейна роднина ѝ е било предадено съобщение от Божанов да се оттегли от разглеждането на конкретно дело. Роднината ѝ я е предупредила и да внимава с Нотариуса е "много близък с Иван Гешев и Пеевски".

В тази връзка Кирилова каза във вторник, че двамата не са били призовавани на разпит, защото в показанията по делото на роднината на Цариградска не е било посочено такова нещо. Но след интервюто на съдията "ще бъдат вероятно извикани и лицата, които се сочат".

Гешев отрече пред Свободна Европа да познава Божанов, а пресцентърът на ДПС отговори на запитване, че Пеевски също нито познава, нито се е среща с убития, нито е ходил в неговия клуб.

Междувременно Съдийската колегия на ВСС взе решение да покани на изслушване Сарафов и журналистът Стайков, автор на разследването, по което Бакалова разказа как Божанов ѝ е предложил съдействие за освобождаването на мъжа ѝ от ареста срещу пари.

Изслушване на Сарафов, но в парламента, предлагат и от "Продължаваме промяната" (ПП-ДБ). Заедно с Делян Пеевски от ПП-ДБ подкрепиха призива на АКФ за създаване на анкетна комисия, която да проучи всички данни за евентуалната незаконна дейност на Божанов и влиянието му в съдебната система.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG