Връзки за достъпност

Извънредни новини

Антикорупционният фонд е разкрил частен клуб за магистрати на Мартин Нотариуса


Николай Стайков, АКФ
Николай Стайков, АКФ

Мартин Божанов-Нотариуса е бил собственик на частен клуб за магистрати, каза в събота пред бТВ съоснователят на Антикорупционния фонд (АКФ) Николай Стайков.

Думите му идват след убийството на Божанов в сряда в София. Той беше известен с прякора "Нотариуса", а през лятото на 2021 г. стана герой в разследване на АКФ за корупционна схема за влияние в закрития вече Специализиран съд.

В петък Софийската градска прокуратура (СГП) каза, че е планирала да повдигне обвинение на Божанов, но убийството му е осуетило намеренията на разследващите.

"Трети ден не съм чул от прокуратурата това, с което Мартин Божанов беше най-известен през последните години - той беше собственик на един затворен частен клуб за магистрати, много близо до Специализираната прокуратура, където се ходеше със специални карти за достъп. Използва се за неформални връзки с магистрати от средно и високо ниво", каза Стайков.

Клубът според Стайков се е намирал на ул. "22 септември" в кв. "Гео Милев", като до него не е имало свободен достъп. Журналистът добави, че е научил за мястото, след като АКФ разкри аферата "Осемте джуджета", кръстена на вече несъществуващия едноименен ресторант в София, ползван от Петьо Еврото като офис.

"Ние видяхме едно затворено заведение с тъмни стъкла, ако няма вътрешен човек, няма какво да стане, но това е абсолютно потвърдено и призовавам прокуратурата и следствието да си свършат работата и да установят кои са били магистратите с карти за достъп до заведението на Мартин Нотариуса", добави Стайков.

Той определи Божанов като "един от големите трима" и "човек, който е превърнал влиянието си в съдебната система в модел за бизнес осребряване - правене на пари от уреждане на дела, проверки в съдебната система".

През 2021 г. Нотариуса беше нееднократно споменат в разследването на АКФ "Списък за бърз контрол". В него става въпрос за ареста на бизнесмена Веселин Денков, на чиято жена - бившата Мис България Ивайла Бакалова, са поискани 100 хиляди лева, за да бъде освободен.

В рамките на разследването Бакалова записва разговори с различни хора, заснемайки ги със скрита камера. Сред тези, с които обсъжда възможностите за освобождаването на Денков, са Мартин Божанов, колегата му адвокат и бивш антимафиот Емил Писков, както и Яне Янев, бивш депутат и екссъветник на Бойко Борисов, докато беше премиер.

По време на разговора ѝ с Божанов, той казва тогава на Бакалова, че може да я консултира за различни неща - "от това как да аранжират градината си или дома си до това към кой, евентуално, адвокат да се обърнеш и т.н.".

В крайна сметка Денков беше освободен от ареста с определение на спецсъда непосредствено преди излъчването на първата част на разследването на АКФ. Не е известно прокуратурата да е образувала досъдебно производство по разкритията в него.

От МВР и Софийската градска прокуратура (СГП) съобщиха, че Божанов е разследван за заплахи срещу магистрати. Неотдавна името му беше замесено в случай със заплахи срещу съдийката Владислава Цариградска, както писа "Капитал".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG