Връзки за достъпност

Извънредни новини

ПП-ДБ и ДПС предлагат идеята на Антикорупционния фонд парламентът да проучва Нотариуса. Какво следва


Съпредседателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски
Съпредседателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски

Да бъде създадена временна парламентарна комисия, която да проверява фактите около дейността на частния клуб за магистрати на Мартин Божанов – Нотариуса. Това искат "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и ДПС след предложение на Антикорупционният фонд (АКФ). По-късно ГЕРБ-СДС каза, че ще подкрепи създаването на такава комисия.

Освен това ПП-ДБ предлагат в Народното събрание да бъде изслушан и временно изпълняващият главен прокурор Борислав Сарафов. По-късно през деня Сарафов разпореди започването на проверки по преписки и досъдебни производства, свързани с Божанов. От 2004 г. досега той е бил страна по 25 преписки и досъдебни производства като обвиняем, жалбоподател или свидетел. Повечето от тях са свързани с имотни измами.

Новината идва, след като в събота съоснователят на АКФ Николай Стайков съобщи, че Мартин Божанов е бил собственик на частен клуб за магистрати. Божанов беше убит в сряда в София, а Софийската градска прокуратура (СГП) каза, че е планирала да му повдигне обвинение, но убийството му е осуетило тези планове.

Предложението на ДПС беше направено от съпредседателя на парламентарната група Делян Пеевски. Той е санкциониран по глобалния закон "Магнитски", а името му беше свързвано с това на убития Мартин Божанов.

След убийството на Божанов МВР и Софийската градска прокуратура (СГП) потвърдиха, че той е бил разследван за заплахи срещу магистрати. Един от тях е съдия Владислава Цариграска.

През 2019 г. тя разглежда дело за имотен спор, по който страна е тогавашната интимна приятелка на убития Божанов.

Тогава след заплахи тя е притисната да си направи отвод и е предупредена, че Божанов е много близък с тогавашния прокурор Иван Гешев, както и с Делян Пеевски. Цариградска потвърди това и в неделя в интервю за бТВ.

Кой какво казва

"Показанията и разкритията, които в последствие съдия Владислава Цариградска направи в национален ефир, ни дават силно основание за безпокойство", пише ПП-ДБ в своята позиция.

Затова партията предлага в Народното събрание да бъде изслушан временно изпълняващият главен прокурор Борислав Сарафов, както и да бъде създадена временна парламентарна комисия по предложението на АКФ.

По-рано във вторник Пеевски от името на ДПС също предложи създаването на такава комисия.

"Недопустимо е правосъдието да се случва по клубове и на тъмно. Това не е първият случай, в който се разкрива нерегламентирано влияние в правосъдната система, но трябва да бъде последният", пише Пеевски в позиция от името на партията.

АКФ изпрати писмо до председателите на парламентарните групи в Народното събрание в понеделник.

В писмото организацията пише, че изнесените през последните дни факти, свързани с дейността на Мартин Божанов, предизвикват съмнения за чадър над дейността му от страна на определени институции. Това според АКФ има нужда от детайлно изясняване от комисия в парламента.

"Една такава комисия, ако бъде ръководена обективно и компетентно, може да допринесе значително за осветяване на нерегламентирано влияние в правосъдната система, както и да предотврати прикриването на поредните престъпления срещу правосъдието и да има оздравителен ефект върху цялата система", пише организацията.

Какво следва

В позицията на ПП-ДБ се предлага временната парламентарна комисия да събере всички възможни факти и обстоятелства около убийството на Божанов - възможните мотиви и последствия. Освен това тя ще трябва да проучи дали има данни за бездействие на Висшия съдебен съвет (ВСС), Инспектората към ВСС, прокуратурата и другите компетентни органи.

В позицията пише, че предложението предстои да бъде обсъдено на редовното заседание във вторник на коалицията, както и да бъде внесено в Народното събрание.

Предложението на ДПС е по-общо - тази комисия "да провери фактите и обстоятелствата, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов – Нотариуса".

За създаването на такава временна парламентарна комисия се изисква обикновено парламентарно мнозинство - тоест половината от всички регистрирали се депутати.

ДПС, ПП-ДБ и ГЕРБ общо имат 169 депутати, което е достатъчно за създаването на комисията.

За първи път за дейността на Божанов се заговори през лятото на 2021 г., когато той стана герой в разследване на АКФ за корупционна схема за влияние в закрития вече Специализиран съд. В него става въпрос за ареста на бизнесмена Веселин Денков, на чиято жена са поискани 100 хиляди лева, за да бъде освободен. Един от хората, с които жената на Денков обсъжда освобождаването му, е Мартин Божанов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG