Връзки за достъпност

Извънредни новини

Въпроси и отговори: Какво изплува от конфликта между Пеевски и Радев


Колаж на председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски и президента Румен Радев на фона на президентството
Колаж на председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски и президента Румен Радев на фона на президентството

Двама души се обвиняват взаимно с недомлъвки, а ги слуша цялата страна. Двамата са президентът Румен Радев и депутатът Делян Пеевски, който е санкциониран за корупция. Едвам се разбира какво искат да си кажат, но поне е ясно, че се обвиняват в корупция. За какво изобщо е тази история?

„Тъмна институция“, „мистър Кеш“, „г-н Магнитски“, „пътят на Копринката“. Това са част от репликите, които председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски и президентът Румен Радев си размениха през изминалите дни.

Конфликтът започна от Пеевски, който е санкциониран за корупция по глобалния американски закон „Магнитски“. Той обвини Радев в корупция, а президентът му отвърна със същото.

Засега разследващите органи не разкриват никаква конкретна информация по твърденията, разменени от двете страни.

Сред разменените подозрения се появи и такова за бъдещ политически проект около Радев.

Свободна Европа събра най-важните въпроси и отговори по темата.

Как започна конфликтът?

Пеевски заговори за корупция в президентството миналия петък, точно след като новоизбраните конституционни съдии Борислав Белазелков и Десислава Атанасова положиха клетва. Двамата бяха издигнати за членове от лидерите на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ), ГЕРБ и ДПС.

Радев поиска Конституционният съд (КС) да отмени техния избор и отказа да присъства на клетвата. Несъгласието с решения на управляващото мнозинство е обичайна позиция за президента.

В отговор Пеевски атакува Радев и заговори за „чудовищен корупционен кръг“ около него, като призова медиите да се заемат с тази тема. В продължение на няколко дни президентът мълчеше, но в понеделник отхвърли обвиненията на Пеевски.

Какво твърди Пеевски?

Пеевски нарече президентството „една тъмна институция, пълна с много кеш“ и посъветва журналистите да попитат „какво стана с разследванията за президента Радев“.

Той спомена един конкретен случай, в който около Радев се появиха съмнения за конфликт на интереси. Става дума за назначаването на настоящата първа дама Десислава Радева за пиар на Военновъздушните сили (ВВС) през 2014 г., когато Радев е командир на ВВС, а Радева не му е съпруга.

Антикорупционната комисия реши през 2019 г., че конфликт на интереси няма. През 2020 г. прокуратурата пусна запис от телефонен разговор с участието на Радев, който възроди съмненията. Тогавашният главен прокурор Иван Гешев попита КС кога президентът може да бъде разследван. Съдът отговори, че това не може да се случи, докато държавният глава е на поста си.

Сега Пеевски припомни този случай като пример за потънало разследване срещу президента. Депутатът от ДПС призова Радев, „ако е достоен, да излезе, да подаде оставка, да си направи партията“. Така намекна, че президентът иска да създаде свой политически проект.

В обвиненията си Пеевски намеси прозвища и имена - „пътя на Копринката“, „Сотир Ушев“, „Касиера“. Внушението беше, че става въпрос за корупционен кръг, съставен от близки на държавния глава.

Как отговори Радев?

В понеделник Радев нарече Пеевски „г-н Магнитски“ и заяви, че няма да коментира „слухове и манипулации“. С цитат на френския писател Оноре дьо Балзак президентът намекна, че самият Пеевски „подозира своите низости у другите“.

Затова Радев призова компетентните органи да направят проверки и да представят информация по дела и сигнали за корупция, свързвани с депутата. Но за тях - след малко.

Запитан ще създаде ли своя партия, президентът не потвърди, но каза, че идва „неизбежна алтернатива“ на управляващите. По думите му тя трябва да върне „нормалността“ и да се противопостави на „корупционните скандали“.

Какво е "пътят на Kопринката" и кой е Сотир Ушев

Обвиненията на Пеевски замесиха имената на Николай Копринков и Сотир Ушев, макар и първият да не беше споменат с двете си имена. С него се свързва изразът "пътя на Kопринката".

Копринков е секретар по вътрешна политика в президентството. Преди това е дългогодишен общински съветник в община Марица. Там се намира авиобаза „Граф Игнатиево“, ръководена от Радев между 2005 и 2009 г. Копринков има и един мандат като кмет на пловдивското село Труд, издигнат от БСП.

Пеевски не е първият, който споменава „пътя на Копринката“. Още през октомври 2021 г. лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов оприличи с тези думи контрабанден канал. Той каза, че „пътя на Копринката“ свързва митниците във Варна, София и село Труд, на което Копринков е кмет до 2015 г. Според лидера на ГЕРБ по този път са „минали 4 млрд. лева“.

„Всичко отива в торбички“, каза тогава Борисов.

Думите му дойдоха по време на второто служебно правителство на Радев с премиер Стефан Янев. Тогава министър на финансите, под чийто контрол са митниците, беше Асен Василев. Само половин година по-рано приключи третият премиерски мандат на Борисов.

Сотир Ушев е бивш управител на Националния осигурителен институт (НОИ) по време на т.нар. тройна коалиция на БСП, НДСВ и ДПС, управлявала между 2005 и 2009 г. В момента не заема никакъв държавен пост.

Жената до Ушев - Весела Лечева, беше министърка на младежта и спорта в двата служебни кабинета с премиер Гълъб Донев, назначени от Радев.

На въпрос на „Дневник“ дали последният споменат от Пеевски - „Касиера“, е конкретен човек, депутатът от ДПС отговори, че „има много касиери, много малки кученца, които влачат плячка в тъмната институция“.

Има ли официални сигнали?

„Никой не се разпозна тогава и никоя медия не прояви интерес към тази алегория“, каза Бойко Борисов в сряда в отговор на въпрос за „пътя на Копринката“.

Самият той обаче също не сигнализира официално разследващите органи за предполагаемия контрабанден канал.

Сега Пеевски отправи писмени запитвания до прокуратурата, МВР, Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и антикорупционната комисия дали имат данни за корупция в президентството.

Софийската градска прокуратура (СГП) реагира със изявление, че проверява дали има стари дела и сигнали срещу хора, близки до президента.

Във вторник главният секретар на МВР Живко Коцев каза, че в министерството има сигнали, но още не се знае колко са и с какво съдържание.

Председателката на БСП Корнелия Нинова съобщи, че партията ѝ е сезирала прокуратурата за съмнения в корупция в четири министерства по време на служебните кабинети на Радев.

Какви съмнения за корупция има около Пеевски?

В отговора си към Пеевски президентът изреди няколко ключови думи, свързани с конкретни случаи, провокирали съмнения за корупция и други злоупотреби, в които е замесвано името на депутата.

Сред тях са:

  • участие в контрабанда на цигари на дружеството „Булгартабак“, за което съществуват данни, че беше под контрола на Пеевски;
  • източването на Корпоративна търговска банка (КТБ), от която се финансираха вестници, собственост на майката на Пеевски;
  • сделката за Българската телекомуникационна компания (БТК), предшествана от отказа на държавата от претенции за стотици милиони срещу основния обвиняем за фалита и бивш партньор на Пеевски - Цветан Василев;
  • практиката държавната Българска банка за развитие (ББР) да отпуска големи кредити на фирми, свързвани с едри бизнесмени, включително Пеевски.

Президентът спомена и казуса с отравянето на оръжейния производител Емилиян Гебрев през 2015 г., което самият Гебрев обвързва със сделката си за придобиване на оръжейния завод „Дунарит“. Заводът е изправен пред фалит след срива на КТБ, а сделката на Гебрев е атакувана от офшорна компания, също свързвана с Пеевски.

Кой трябва да разследва?

Доказателства за корупционни схеми могат да събират службите като МВР и ДАНС, а обвинения се повдигат от прокуратурата.

По думите на съпредседателя на ПП Кирил Петков в момента МВР се контролира от ГЕРБ. Председателят на ДАНС Пламен Тончев е назначен от Радев през 2021 г., в началото на серията служебни кабинети на президента.

Прокуратурата се ръководи от Борислав Сарафов, който е назначен за временно изпълняващ длъжността главен прокурор с гласовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), включително от членовете ѝ, които са номинирани от ГЕРБ, БСП и ДПС.

Нова партия и сюжет със "сглобка"

Покрай обвиненията в корупция Пеевски заговори и за възможност Радев да подготвя нова партия. Заради това подозрение го призова да напусне президентския пост и да оглави партията. Президентът не потвърди, но и не отрече да има такъв план.

Той каза само, че „ситуацията“ предполага появата на „нова партия“, а управляващото мнозинство се страхува от тази „неизбежна политическа алтернатива“.

На това Пеевски отговори, че страх има само в очите на самия Радев, и го призова да се яви със свой политически проект на изборите за Европейски парламент напролет.

С президента обаче вече се свързва движение на име „Трети март“. То е създадено от поддръжници на Радев и членове на инициативния комитет, който го издигна за втори президентски мандат, с цел да събере подписи за референдум за запазване на 3 март като национален празник на България.

Инициативата се появи, след като от ПП-ДБ предложиха промяна на националния празник с промените в конституцията, но после се отказаха от тази идея.

През декември от „Трети март“ съобщиха, че са събрали нужните подписи, но няма да ги внесат в Народното събрание, защото нямат доверие в него.

По същото време името на движението е регистрирано като търговска марка от Весела Лечева.

Във вторник вицепрезидентът Илияна Йотова даде друго политическо обяснение за изострения конфликт. Тя каза, че Радев е имал предложения да стане част от т.нар. „сглобка“ - коалиционното управление на ПП-ДБ и ГЕРБ с подкрепата на ДПС. Но е отказал.

Асен Василев, съпредседател на ПП и министър на финансите, отрече да е имало подобна покана към президента. Бойко Борисов също каза, че не е отправял подобно предложение към Радев. Накрая същото заяви и другият съпредседател на ПП Кирил Петков.

  • 16x9 Image

    Катерина Василева

    Катерина Василева е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. В момента изучава "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски". Интересува се от социални и политически теми, култура, медийна грамотност и права на жените.

Форум

XS
SM
MD
LG