Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Те са си едно". Как Борисов, Пеевски и Радев управляват държавата


Георги Георгиев и Весислава Танчева от сдружение БОЕЦ.
Георги Георгиев и Весислава Танчева от сдружение БОЕЦ.

Депутатът от ДПС Делян Пеевски напада президента Радев с обиди, споменава прякори, говори с намеци, не изрича факти, а е доста остър. Това води до реакция на президента. Размяната на реплики ескалира, намеците се множат и не всички се оправят в тях.

Двама души се карат пред всички, а анализатори смятат, че това е спектакъл. Всъщност двамата "си играят добре", казва например Весислава Танчева от гражданското сдружение БОЕЦ. Заедно с Георги Георгиев от същата организация тя коментира нарастващото напрежение между председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски и президента Румен Радев.

Двамата се скараха публично през последните дни. Заговориха си на “мистър Кеш” и “господин Магнитски”. Първото е намек, че президентът е корумпиран, а второто - че Пеевски е санкциониран от САЩ за корупция по глобалния закон "Магнитски".

Напрежението между двамата ескалира след полагането на клетва на новоизбраните конституционни съдии Борислав Белазелков и Десислава Атанасова. Те бяха издигнати от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) и ГЕРБ и подкрепени от ДПС. Президентът Радев оспорва избора им и не присъства на клетвата в Конституционния съд.

Часове по-късно Пеевски атакува президентството с обвинения за корупция. Президентът Радев отхвърли обвиненията.

В Студио България на Свободна Европа разговаряхме с Георги Георгиев и Весислава Танчева от сдружение БОЕЦ за това дали наистина има напрежение между Радев и Пеевски. От сдружението редовно внасят сигнали за злоупотреби и изискват информация от различни институции. През 2022 г. те внесоха сигнал в МВР срещу съветника на президента Николай Копринков.

Най-важното от интервюто

  • Георги Георгиев: „Пеевски поиска сигнали за Копринков и за Радев. Неговият министър на вътрешните работи Калин Стоянов излезе и каза, че няма такива сигнали. Ето го сигнала на БОЕЦ с входящия номер“.
  • Георги Георгиев: „Нямаме война между Пеевски и Радев. В момента имаме сценарий“.
  • Весислава Танчева: „Това е едно доста театрално публично скарване между хора, които иначе си играят добре“.
  • Георги Георгиев: „Радев, Борисов и Пеевски контролират всички институции, които биха могли да доведат тези разследвания до край“.
  • Георги Георгиев: „Битката на Пеевски е да излезе от санкциите по „Магнитски“. Битката на Борисов е да не влезе в санкциите по „Магнитски“. Това са двата вектора, около които се върти цялата държава в момента.
  • Георги Георгиев: „Сглобката налага много по-голяма цензура и много по-голяма агресия срещу все още оцелялата съпротива и хора, които автентично се борят срещу корупцията“.

"Пътят на Копринката“

В края на януари Пеевски поиска прокуратурата и службите да оповестят данните за „проверки и дела по случаи с висока обществена чувствителност, свързани с президентската администрация". Той употреби израза „пътят на Копринката“, а в съобщение на пресцентъра на ДПС беше уточнено, че това се отнася до съветника на президента Николай Копринков.

Фразата „пътят на Копринката“ беше използвана публично за първи път от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов през октомври 2021 г. в контекста на злоупотреби и контрабанда, свързани с президентството. До този момент няма публично известни данни за проверки или констатирани злоупотреби, свързани с твърденията на Борисов. Не е известно и дали той е сигнализирал за това институциите.

В края на 2022 г. от сдружение БОЕЦ внесоха сигнал до МВР за предполагаеми нарушения, свързани с името на Копринков. „Тогава фразата „пътят на Копринката“ още не беше добила популярност. При нас тази фраза стана известна с хаштага „Копринков каза“, коментира за Свободна Европа Весислава Танчева от БОЕЦ. „Един човек ни разказа как Николай Копринков в качеството си на съветник на президента на практика е оказал влияние, използвайки политическия си пост в полза на конкретна частна фирма, която трябва да придобие държавен имот“, каза Танчева.

В края на януари „Пеевски поиска сигнали за Копринков и за Радев. Неговият министър на вътрешните работи Калин Стоянов излезе и каза, че няма такива сигнали. Ето го сигналът на БОЕЦ с входящия номер“, каза Георги Георгиев. По думите му вътрешният министър „крие сигнала на БОЕЦ и пази Радев“. Георгиев каза, че няма „война между Пеевски и Радев. В момента имаме сценарий“. Според него „схемите на Радев и схемите на Пеевски имат един и същ генезис. Те са си едно“.

Къщата на "Чаталджа“

От сдружение БОЕЦ казаха, че са подали сигнал до американските институции за съмнения за корупция във връзка със сделките с имоти на ул. „Чаталджа“.

Случаят стана известен след публикация на сайта BIRD. Става въпрос за сделки с имоти, в които са замесени депутатът от ПП-ДБ Даниел Лорер, бивша фирма на финансовия министър Асен Василев и фирма, която печели 7% комисиона от продажбата на всяка винетка. Лорер и Василев отхвърлиха обвиненията в нередности.

От БОЕЦ казаха, че са подали и още два сигнала - „единият до прокуратурата, другият до Националната агенция за приходите (НАП). Но Асен Василев, в качеството си на финансов министър, е председател на Управителния съвет на НАП и как той ще разследва сам себе си“.

Във връзка с информацията за имотните сделки Асен Василев каза, че ще съди всеки, който изрича неверни твърдения. „Сглобката налага много по-голяма цензура и много по-голяма агресия срещу все още оцелялата съпротива и хора, които автентично се борят срещу корупцията“, каза Георгиев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG