Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Пране на пари". Какво пише испанската прокуратура за "господина, упражнявал функциите на премиер" на България


Депутатът от ПП-ДБ Бойко Рашков
Депутатът от ПП-ДБ Бойко Рашков

Мафия, статукво, задкулисие. Повече от две години един човек беше натоварен да води оперативната битка за промяна. Само за няколко месеца тези думи изчезнаха, а човекът се превърна в чужд сред свои. Как промяната направи Бойко Рашков дисидент?

Арест на бившия премиер от ГЕРБ Бойко Борисов, милиони левове в сакове и чували, акции за купуване на гласове. В центъра на всички тези събития беше поставен Бойко Рашков като вътрешен министър в редовния кабинет с премиер Кирил Петков.

Правителството на Петков встъпи в длъжност през 2021 г. със заявка за "дълбока антикорупционна програма" и последваха шумни акции срещу бившите управляващи от ГЕРБ.

В продължение на няколко години партиите от коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) изграждаха своята идентичност като алтернатива на ГЕРБ и ДПС, които бяха определяни като „мафия“ и „стаукво“.

Всичко това се промени след изборите през октомври 2023 г. Четирите партии вече управляват заедно – ПП-ДБ и ГЕРБ имат споразумение за правителство с премиер на ротационен принцип, а ДПС подкрепят това. Казват, че правят компромиси в името на „големите цели“.

Бойко Рашков е един от малкото депутати в коалицията, който гласува против ключови решения, които са част от „големите цели“. Пример за това е решението за избор на членове на Конституционния съд. Той е единственият, гласувал „против“ партийният кандидат на ГЕРБ Десислава Атанасова да стане конституционен съдия.

В Студио България на Свободна Европа разговаряхме с депутата от ПП-ДБ Бойко Рашков защо се преобърнаха позициите на коалицията.

Най-важното от интервюто

 • "Ръководството на „Продължаваме промяната – Демократична България“ не съумява да заеме истинското си място в тази управленска организирана политическа група, което му е отредено от избирателя".
 • "Не знам какво е направил г-н Петков, за да спечели благоразположението на Борисов, да плеснат с ръце и да се прегърнат, както е казал поетът. Не съм убеден, че е в името на големите цели".
 • "Борисов изпрати Атанасова в един изключително престижен държавен орган без да преценява нейните качества".
 • "Имах информация, която не ми позволяваше да контактувам с [Алексей Петров]".
 • "Сега се изненадах, когато видях, че без да се интересуват, някои от народните представители, какви братски прегръдки имаха с Алексей Петров".
 • "Преди, когато Делян Пеевски не идваше в пленарната зала, може би това беше причината да не разберем, че той може да има и такова поведение, каквото има сега. Но сега, аз съм го чувал да казва на народен представител няма да се изказваш. Да се изкажеш, това е основно право на народния представител".
 • "Има данни за участие в международно пране на пари на господина, упражнявал функциите на премиер на Република България … Методиев Борисов".

Кой управлява държавата?

Според Бойко Рашков държавата се управлява от „организирана политическа група“. Словосъчетанието, което той използва многократно, прилича на термина от Наказателния кодекс „организирана престъпна група“ (ОПГ) – обединение на група от лица с цел да вършат престъпление. Според Рашков „в момента се вземат абсолютно необективно немотивирани, неаргументирани решения“ от“ тази организирана група политически партии, които някъде се събират, обсъждат вземат решение. След което заставят младите хора в пленарната зала да гласуват по един или друг начин“.

По думите му ръководител на тази група е лидерът на „най-голямата парламентарна група“. В действащото Народно събрание най-много депутати има ГЕРБ. Лидер на партията е Бойко Борисов.

Рашков каза, че „интересно защо втората по активност и по решителност [парламентарна група], е не следващата по големина, а е по-малката – ДПС“. Според него отговорът „е не много приятен – че ръководството на ПП-ДБ не съумява да заеме истинското си място в тази управленска организирана политическа група, което му е отредено от избирателя“.

Кой арестува Борисов?

Бойко Рашков не отговори категорично на въпроса кой и как е взел решението за ареста на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. „Попитайте Кирил Петков как се случи арестът на Борисов“, каза Рашков, който тогава беше вътрешен министър. Служители на МВР задържаха Борисов в средата на март 2022 г. Адвокатът на Борисов Менко Менков каза, “че разпореждането за ареста на Борисов идва от кабинета на министър-председателя Кирил Петков, така пише в преписката". По-късно съдът обяви арестa на Борисов за незаконен.

Борисов и Кирил Петков бяха в изострени публични отношения преди съставянето на кабинета с премиер Николай Денков и водеха дела един срещу друг. В началото на годината стана ясно, че двамата са си простили и взаимно са оттеглили исковете си.

Къщата в Барселона

Бойко Рашков каза, че прокуратурата не е работила в продължение на две години по делото за пране на пари, свързано с името на Бойко Борисов. В началото на юни бившият главен прокурор Иван Гешев внесе в парламента искане за сваляне на имунитета на лидера на ГЕРБ. „Искането на главния прокурор за снемане на имунитета на Борисов се изчерпа само с това – който иска, да отиде да прочете“, каза Рашков.

По думите му парламентарната практика в такива случаи е да се внесе искането и „да се дебатира, за да се вземе решение в пленарната зала“ или да не се дебатира, „ако народният представител декларира, че се отказва сам от депутатския си имунитет“. Рашков каза, че в случая „имаше четене до безкрайност и нищо повече, докато новият прокурор не прекрати наказателното производство“.

Според него „някои от фактите са много интересни“. Рашков каза, че в един от пасажите в писмо от испанските власти е било записано, че „има данни за участие в международно пране на пари на господина, упражнявал функциите на премиер на Република България … (Рашков не споменава първото име, бел. ред.) Методиев Борисов“.

Още при излизането на първите медийни публикации по темата Борисов каза, че няма къща в Барселона и не е ходил там от 15 години.

Бойко Рашков каза, че засега няма да напуска парламентарната група на ПП-ДБ.

 • 16x9 Image

  Свободна Европа

  Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG