Връзки за достъпност

Извънредни новини

Разнобой в ПП-ДБ заради Десислава Атанасова. Парламентът изслуша кандидатите за Конституционния съд


Депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова по време на изслушването си в конституционната комисия в парламента в четвъртък.
Депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова по време на изслушването си в конституционната комисия в парламента в четвъртък.

Поне четирима депутати от парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) няма да се съобразят с волята на лидерите на коалицията да подкрепят номинираната от ГЕРБ за конституционен съдия Десислава Атанасова. Това става ясно от позиция на партия "Зелено движение", която е част от обединението "Демократична България" заедно с "Да, България" и ДСБ.

Позицията става факт седмица, след като ГЕРБ издигна Атанасова за член на Конституционния съд (КС), а лидерите на ПП-ДБ Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов подписаха номинацията ѝ заедно с колегите си от ГЕРБ и ДПС - Бойко Борисов и Делян Пеевски.

ПП-ДБ предложи бившия върховен съдия Борислав Белазелков. В конкурса участва и депутатката от "Възраждане" Цвета Рангелова. Комисията по конституционни въпроси в парламента изслуша в четвъртък тримата кандидати, които се състезават за общо две места в КС от парламентарната квота.

Предстои конституционната комисия да изготви и внесе до утре доклад от изслушването, който да бъде представен преди гласуването на кандидатурите. Кога ще се случи то, ще бъде решено в пленарната зала.

Въпреки че идеята е трите формации в управляващото мнозинство - ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, да подкрепят Атанасова и Белазелков, от "Зелено движение" заявиха в четвъртък, че няма да подкрепят колегата си от ГЕРБ. Партията има четирима народни представители - Даниела Божинова, Васил Тодев, Илина Мутафчиева и Владислав Панев.

Борислав Белазелков
Борислав Белазелков

"Предлагането само на една номинация от страна на ПП-ДБ, без достатъчно предварително вътрешно обсъждане, както и подкрепата за номинацията на ГЕРБ от страна на председателите на коалицията ПП-ДБ, не е съгласувано с политическа партия "Зелено движение", част от обединението", се казва в позицията ѝ.

Според "зелените" номинацията на Атанасова "създава напрежение и съмнения в обществото" за това дали е достатъчно квалифицирана за поста. Тя няма опит като магистрат, а е била за кратко юрисконсулт в психодиспансер в Русе. Самата Атанасова вече каза, че ще се осланя на дългия си парламентарен опит.

Цвета Рангелова
Цвета Рангелова

Резерви към нейната кандидатура вече изрази публично и друг депутат от ПП-ДБ - бившият вътрешен министър и преподавател по наказателно право Бойко Рашков. Той определи пред "Сега" издигането на Атанасова като компромис, "вреден за обществото".

Конституционният съд (КС) работи в непълен състав от ноември 2021 г., когато изтече мандатът на Анастас Анастасов. През март 2022 г. пък изтече и този на Гроздан Илиев. Оттогава КС заседава в състав от десетима членове. И Илиев, и Анастасов бяха от квотата на парламента.

КС вече се произнесе, че мандатът на двамата нови конституционни съдии ще е 7 години, вместо обичайните 9, тъй като те ще довършват мандатите, започнали след оттеглянето на Анастасов и Илиев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG