Връзки за достъпност

Извънредни новини

Какви въпроси повдигат имотни сделки на Даниел Лорер и бившата фирма на Асен Василев


Колаж на депутата Даниел Лорер и финансовия министър Асен Василев на фона на сградата на ул. „Чаталджа“ 3, продадена от бившата фирма на Василев „СТВ Консълтинг“ на Станислава Арнаудова.
Колаж на депутата Даниел Лорер и финансовия министър Асен Василев на фона на сградата на ул. „Чаталджа“ 3, продадена от бившата фирма на Василев „СТВ Консълтинг“ на Станислава Арнаудова.

Депутат, бивша фирма на финансов министър и жена, чийто бизнес е облагодетелстван от държавата. Свързват ги две имотни сделки за общо 5 млн. лева. Ето какво знаем за тях и кои въпроси още нямат отговор.

Имот на фирма пред фалит, чийто собственик до 2021 г. е сегашният финансов министър, е спасен с продажба за 3,1 млн. лева. Апартамент на депутат в същата сграда е продаден за още 1,8 млн. Купувачът е един и същ - собственичката на фирма, която печели 7% комисиона от продажбата на всяка винетка.

През последната седмица този сюжет, разказан от разследващия сайт BIRD, предизвика голям интерес. Главните герои в него са трима - министърът на финансите и съпредседател на „Продължаваме промяната“ (ПП) Асен Василев, депутатът от ПП Даниел Лорер и собственичката на фирма „Интелигентни трафик системи“ Станислава Арнаудова.

Свободна Европа изпрати въпроси до тримата замесени и се опита да се свърже с тях, но до приключването на работата по текста никой от тях не отговори.

Ето събитията накратко:

  • В един и същи ден през септември 2023 г. Лорер и бившата фирма на Василев „СТВ Консълтинг“ сключват сделки за продажба на имоти на ул. „Чаталджа“ 3 в центъра на София.
  • Лорер продава апартамент и още няколко помещения, които година по-рано е придобил за 351 хил. лева - цена, определяна от брокери като много ниска. С продажбата Лорер реализира печалба от 1,5 млн. лева. „СТВ Консълтинг“ продава останалата част от сградата за 3,1 млн. лева.
  • Тези имоти отиват при Станислава Арнаудова. Тя купува помещенията на Лорер в лично качество, а останалата част от сградата - през фирмата „СИ Трейдинг 2016“.
  • По същото време американски кредитор завежда иск срещу „СТВ Консълтинг“ за повече от 5 млн. лева и съдът решава, че тези задължения трябва да му се изплатят.
  • Фирмата казва, че няма тези средства, и през декември 2023 г. подава молба за обявяване на фалит. Сметките ѝ са запорирани, но в тях има само около 560 хил. лева. Няма ги получените 3,1 млн. от имотната сделка 3 месеца преди това. Според Василев, който по това време не участва във фирмата, с тези пари е погасен банков кредит.

Всичко това породи съмнения, че имотите са били продадени, за да се спасят от запор. Породи и критични коментари, че в замяна на изгодните сделки, представителите на ПП може да запазят размера на комисионата на винетките, от чиято продажба фирмата на Арнаудова печели.

Два дни след публикуването на историята, Василев и Лорер отговориха на съмненията. В публикация във Фейсбук Василев написа, че става дума за „скалъпена история“, в която неговото име се замесва „абсурдно и злонамерено“ две години и половина, след като е напуснал фирмата.

Василев твърди, че не познава Арнаудова. „Дойче веле“ обаче обръща внимание, че през юни 2023 г. Министерството на финансите (МФ) се е съобразило с искане на Арнаудова фирми като нейната да останат извън обхвата на Закона за обществените поръчки (ЗОП).

В сряда МФ публикува съобщение, в което заявява, че е „некоректно“ да се твърди, че министерството се е повлияло от нейното становище. Оттам твърдят, че позицията на институцията по принцип е била, че тези фирми „така или иначе са извън приложното поле на ЗОП“ и становището на Арнаудова е било без значение.

В коментар за „Дневник“ Лорер пък каза, че „единственото общо, което аз имам с винетките, е, че си купувам всяка година за моята кола“.

Въпреки това остават още неотговорени въпроси:

  • Придобил ли е Лорер имоти в центъра на София на по-ниска цена от пазарната и как е увеличил стойността им 5 пъти за 1 година?
  • Какви са отношенията на Асен Василев с бившата му фирма „СТВ Консълтинг“ след 2021 г.?
  • Поет ли е ангажимент към Станислава Арнаудова за запазване на размера на комисионата от винетките, договорен по времето на третото правителство на Бойко Борисов?

Ето какво знаем по тези въпроси до момента.

Даниел Лорер и цените на имотите

През април 2022 г. Даниел Лорер е министър на иновациите в правителството на ПП, „Демократична България“ (ДБ), БСП и „Има такъв народ“. В същия кабинет Асен Василев е вицепремиер и министър на финансите. Съпругата на Лорер Виолета е началничка на политическия кабинет на Василев.

На този фон Лорер и съпругата му купуват имоти в сградата на „Чаталджа“ 3, която е собственост на „СТВ Консълтинг“ от 2019 г. До средата на 2021 г. начело на фирмата още е бил Василев, но повече за него - след малко.

Семейство Лорер купува апартамент, предназначен за офис, с площ 113 кв.м., подпокривно пространство с площ 91 кв.м., както и две технически помещения. Имотите са придобити за обща цена от 351 950 лева, показва справка в Имотния регистър.

Според брокер на недвижими имоти, с когото Свободна Европа разговаря, това е „нереално“ ниска сума спрямо пазарните цени за такъв имот през 2022 г. - не само за центъра на София, но за града въобще.

Продажната цена е по-малко озадачаващата от двете суми, коментира брокер.

Само година по-късно Лорер продава помещенията на Арнаудова на цена от 1 858 038 лева. Това е над 5 пъти по-висока сума от тази, за която тогавашният министър е закупил имота. Според брокера, с когото Свободна Европа се консултира, продажната цена е по-малко озадачаващата от двете суми, но все пак е по-висока от обичайното.

По думите на Асен Василев, още докато той е бил собственик на „СТВ Консълтинг“, фирмата е направила пълна реконструкция на сградата. Лорер обаче твърди, че той и съпругата му са ремонтирали имота основно след закупуването му. С това депутатът обяснява повишаването на цената му.

Свободна Европа потърси Лорер по телефона и чрез есемес. По имейл изпратихме въпроси защо е направен ремонт толкова скоро след предишния и на каква стойност е бил той, за да обясни голямата разлика в цената при закупуването и при продажбата.

Попитахме още дали продажбата на имота на Лорер е съгласувана с продажбата на имотите на „СТВ Консълтинг“ и дали е поет ангажимент към Арнаудова за запазване на нейния интерес от винетките в замяна на високата цена за имотите на Лорер. До редакционното приключване на работата по материала не бяха получени отговори.

(допълнено - по-късно Даниел Лорер публикува във Фейсбук обяснение за сделката)

Асен Василев и „СТВ Консълтинг“

Василев твърди, че след 2021 г., когато става служебен министър на финансите в кабинета на Стефан Янев, няма нищо общо с бившата си фирма „СТВ Консълтинг“. По закон на министрите е забранено да извършват търговска дейност, затова Василев веднага прехвърля дружеството на Марио Сотиров.

Това не се случва за първи път, откакто Василев основава фирмата през 2012 г. През 2013 г. той е служебен министър на икономиката, енергетиката и туризма в кабинета на Марин Райков.

Тогава собственик и управител на дружеството отново става Сотиров. Василев придобива „СТВ Консълтинг“ обратно 3 месеца след като спира да е министър.

След 2021 г. Василев не се връща повече в управлението на фирмата, тъй като продължава политическата си кариера.

Доскоро офис на ПП - формацията, на която Василев е съпредседател, се помещаваше в сградата на „СТВ Консълтинг“. Миналата събота BIRD припомни видео от Фейсбук профила на Василев, в което той се намира в двора на същата сграда. Във видеото, публикувано през април 2023 г., Василев казва, че е решил да се погрижи „за туите в градината“.

Свободна Европа изпрати въпроси до Василев през имейл адресите за връзка с ПП и с МФ. Попитахме министъра какви са отношенията му със „СТВ Консълтинг“ от 2021 г. насам и дали е ползвал имота на фирмата на ул. „Чаталджа“ 3. Попитахме дали и в какъв размер ПП е заплащала наем на фирмата за ползването на офис в сградата, както и дали продажбата на имота е била предварително съгласувана с Василев.

До редакционното приключване на работата по текста не получихме отговори на тези въпроси. От пресцентъра на ПП казаха, че темата може да се коментира, след като първо приключат проверки на прокуратурата и Националната агенция за приходите (НАП) по случая.

Станислава Арнаудова и печалбата от винетки

Станислава Арнаудова е изпълнителен директор и мажоритарен собственик на дружеството „Интелигентни трафик системи“ (ИТС). В края на 2018 г. то подписва договор с Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), с който получава правото да бъде първият частен разпространител на винетки в България.

Това става в рамките на третото правителство на Бойко Борисов, което беше на власт между 2017 и 2021 г. Впоследствие ИТС започва да събира и тол такси.

Сам по себе си фактът, че фирмата на Арнаудова продава винетки и събира тол такси срещу комисиона, не е проблематичен, тъй като това е практика и в други европейски страни. Разследване на „Капитал“ от 2019 г. обаче разкри, че ИТС е била облагодетелствана от тогавашното управление.

Първо, договорът между АПИ и фирмата на Арнаудова е подписан, преди пътната агенция да публикува условията за кандидатстване на сайта си. Второ, агенцията не е провела никаква информационна кампания, за да даде възможност за равен старт и на конкуренти на ИТС. Трето, нито АПИ, нито компанията на Арнаудова разкриват как е договорен размерът на комисионата, която фирмата получава от всяка закупена винетка - 7%.

Фирмата успява първа да запази домейна vinetki.bg, чрез който да получи най-голям пазарен дял в продажбата на винетки. По-голям включително от този на държавния сайт web.bgtoll.bg, който излиза на по-долни позиции при търсене на ключовата дума „винетка“ в Гугъл.

За 2020 г., за която е последният годишен финансов отчет на ИТС, вписан в Търговския регистър, фирмата на Арнаудова декларира приходи от над 16,4 млн. лв. при над 19,5 млн. лв. за 2019 г. Чистата печалба за 2020 г. е 158 хил. лв. при 1,8 млн. лв. за 2019 г.

През януари 2023 г. питане на депутата от ДБ Божидар Божанов разкри, че за периода 2019-2022 г. общите приходи на ИТС от винетки са били над 88,9 млн. лева.

По същото време Божанов внесе в парламента предложение комисионата от винетки да се намали до 3%. Промяната не се прие, защото от ГЕРБ гласуваха с „въздържал се“, а „Възраждане“ и повечето депутати от ДПС бяха против. Въпросът не беше повдиган повече.

Два дни след като случаят с имотните сделки на Лорер и бившата фирма на Василев се разчу, ПП-ДБ внесоха повторно същото предложение.

Свободна Европа потърси Арнаудова по телефона и чрез есемес, както и по имейл. Попитахме собственичката на ИТС дали закупуването на имота на „СТВ Консълтинг“ има връзка с иска, заведен срещу фирмата пред фалит.

Защо е закупила помещенията от Лорер на толкова висока цена и обсъждан ли е ангажимент от политици да не понижават комисионата от продажбата на винетки, за да не губи бизнесът ѝ?

Това са още няколко въпроса, които изпратихме на Арнаудова. Попитахме я и дали решението ѝ да закупи имотите е свързано с това, че месец и половина по-рано финансовото министерство уважава искането ѝ продажбата на винетки да остане извън обхвата на ЗОП. До приключването на работата по текста Арнаудова не отговори.

  • 16x9 Image

    Катерина Василева

    Катерина Василева е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. В момента изучава "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски". Интересува се от социални и политически теми, култура, медийна грамотност и права на жените.

Форум

XS
SM
MD
LG